taky bych se chtěl s Vámi, co o to stojí, podělit o své pocity a zkušenosti při studiu na "vysoké škole" v Kladně.
Budu se vyjadřovat o studiu hlavně na oboru zdrav. záchranáře na této fakultě. Každý si z toho vezměte svoje.
Jako mnoho studentu na této fakultě i mně se nevyhnulo prodloužení studia o 1 rok. Upřesňuji, bylo to po neudělaném JEDNOM pokusu na zápočet z farmakologie. Díky tomu, jsem nemohl na jiné předměty.
pozn. další rok změnili kantora na farmakologii a učil nás to nejmenovaný optik, který neměl ani ponětí, co vlastně v sanitce je za léky a jak se dávkují. Předmět byl o ničem a nudný.
Takže díky jednomu předmětu, jsem musel prodloužit. Když jsem se zkoušel ptát kantora, zda mě nevyzkouší ústně, či to ještě nějak nejde, absolutně ho to nezajímalo. Řekl mi, ať se obrátím na vedení školy, pokud to oni dovolí, že v tom nevidí problém. Na vedení školy mi bylo řečeno, že to záleží na kantorovi, i když je směrnice na škole jaká je. Obrátil jsem se zpět na kantora farmakologie s tím, co mi řeklo vedení.
Po takovém doporučeném postupu mi chodily maily o tom, jak v medicíně není prostor na chyby a jak jsme neschopní studenti . Snad proto jsme studenti, učíme se to.
pozn. Každý mail, který mi byl poslán, měl dalších 5 příjemců, tedy z vedení školy. Nakonec jsem z toho vyšel tak, že se snažím obejít kantora, i když on sám mi tento postup doporučil. Nikdo se za vás ve škole nepostaví. I když vám budou říkat "kolego", jste pro ně jenom kus ho***.
Mohl bych tu napsat spousty situací, které se mi staly nebo jsem jim byl světkem. Zkrátím to.
- Někteří vyučující se neobtěžovali dojít na vyučování, protože byli až z Plzně a nebudou sem jezdit. Takže bylo normální, že ze 7 plánovaných hodin na semestr se uskutečnily 3. Byli to stežejní předměty, kterýma se fakulta ráda oháněla. Možnost absence pro studenta 0. Museli jsme mít 100% účast.
- Občas se stalo, že vám při nastupu na ZK řekli, že pokud nemáte index, můžete jít domů. I když jste přihlášeni v systému. Někdo se ozval, že ho má na zápisu u jiného kantora, tak mohl jít na zkoušku, ale ostatní nikoliv.
- Kurzy jsou katastrofálně odbyté, jen aby proběhly. Pořádně z toho nic pořádně nemáte.
- Výuka některý předmětů je na směšné úrovni. Anatomie + fyziologie => na anatomii vám pošlou doktoranta, který přijde, rozdělí vám prezentace a jdete domu. Pak každou hodinu pár lidí něco povykládá a jdete domů. Anatomie splněná, další semestr to stejné a na konci test. Na Fyziologii vás učí ukrajinka, které nerozumíte a když se na něco zeptáte, tak vám to neumí vysvětlit, nebo nerozumí otázce. To na anatomii ani fyziologii nestačí, čekal bych větší nalejvárnu. Pak se všichni ostatní diví, že tuto problematiku neumíme. Dostanete super borca na patafyziologii, který fakt umí a zajímá vás to. Jenže díky tomu, že anatomie a fyziologie stála za prd, nemůžete porozumět..
- občas se kantoři domluví a záměrně vypíší termíny a časy zkoušek stejně. Aby náhodou nedošlo moc lidí a neměli jsme tolik pokusů. Né jednou se mi stalo, že na pokus jsem měl 2 pokusy a né 3. Mimochodem, teď jsou 2 pokusy na ZK normální. Na 3 musíte mít volného žolíka

- Běda vám, jak někomu šlápnete na kuří oko na fakultě. Kouknete na test s kolegou a vidíte, že máte podobné odpovědi, ale vy ji máte špatně a on dobře. Poptáte se, na což je vám řečeno jaký jste póvl. Když se zmíníte, že si myslíte, že vám bylo ublíženo na testu, je zle. Začnou vám vypisovat maily o tom, jak to předají právníku atd. atd. Tohle začalo být velice populární na škole poslední dobou.
Posypete si hlavu popelem, že jste to nezvládni na ten jeden pokus. I když jste se na to učili 3 týdny. Poprosíte vyučujícího, že za ním klidně dojedete na jeho pracoviště, že to fakt umíte. Řekne vám něco ve smyslu, že má svejch starostí dost a na záchrance taky, že máte smůlu. Máte sto chutí mu říct, proč leze do školství, když nemá čas.
Já i spoustu dalších mých kamarádů se v 4 ročníku studia radši sbalila a šla dostudovat záchranáře jinam. I přes to, že nejsem žádný flákač a na zkoušky jsem se učil i měsíc, jsem sklonil hlavu a šel jinam. Za ty nervy a intriky na fakultě to opravdu nestojí.