(06.09.2010 09:21:43, Martin J.)
Názor Petra, který na SLU dělá správce stránekmusím mírně doplnit.... Osobně jsem na SLU dělal bakaláře (odstátnicoval jsem bez nejmenších problémů po klasických 3 letech), ale na navazující studium jsem šel ihned jinam udělat si Ing (taky už mám úspěšně za sebou)... Pokud bych měl srovnávat úroveň SLU s jinými školami, kde jsem měl tu čest studovat nebo působit....tak musím bohužel konstatovat, že SLU="děs a hrůza" a upřímně nechápu, že SLU ještě má akreditaci v celé řadě oborů...
Nemohu než uvést pár postřehů k jednotlivým oborům a studiu celkově:
Informatika - velmi teoretická, za přínosné bych považoval hodiny lektorů (akademické tituly si již nepamatuji a hledat je nemíním, snad jmenovaní prominou ) Sosíka, Kajzara a Kelemena. To, že jako absolventi budete umět něco praktického, ale moc nepočítejte...
Angličtina- většina lektorů má vystudováno učitelství pro střední školy rovněž na SLU, jejich angličtina mnohdy velmi hrozná, o vstřícnosti vyučujících si můžete nechat jen zdát
Schválně se zkuste zeptat na jiné vysoké škole, zda by vám umožnili přestup ze SLU, v 99% se moc vesele tvářit nebudou, protože znají úroveň. (snad kromě Ostravské univerzity, se kterou se dělí o některé lektory)
Dějepis- shrnul bych to asi takto- otázky vám nedáme a učte se to z čeho chcete.... Státnice připomínají komedii - ráno se sejdou páni zkoušející na papírek strojem naťukají dvě otázky (pochopitelně, které předem nejsou k dispozici - dostupné jsou jen skutečně velmi rozsáhlé okruhy- které v podstatě říkají - musíte umět vše, podrobnost a materiály jsou na vás) a proto většina lidí studuje bakaláře i 6 let, mnohdy i pak neúspěšně... (a osobně si nemyslím, že by to bylo více ve studentech než v systému a lektorech).
Schválně se zkuste také zeptat na jiné vysoké škole, zda by vám umožnili přestup ze SLU, v 99% se moc vesele tvářit nebudou, protože znají úroveň (schválně zkuste například Olomouc)
Matika - zde musím souhlasit je známá a má úroveň (za určitě stojí slečna Čiklová - která je skutečně úžasná vyučující a člověk na svém místě a rovněž pana Stolína, nicméně kvalitní jsou téměř všichni)
Fyzika - zde musím souhlasit je známá a dle doslechu má úroveň, nicméně nemám bližší zkušenost
Hnihovnictví- chcete mít titul zadarmo, běžte sem, úrovní bych to srovnal snad jen s nějakým učňákem (doufám, že teď nějakému učňáku nekřivdím... )
K ostatním oborům nemám dostatek informací ...
Jako důležitou informaci pro všechny případné zájemce bych však uvedl fakt, že SLU snad jako jediná škola v ČR dává studentům pouze dva termíny zkoušek - 1řádný a 1 opravný (na jiných školách je běžné 1řádný 2 opravné) což dost komplikuje studium.
Nicméně, abych neházel celou SLU do jednoho pytle, v Karviné je údajně kvalita výrazně vyšší. :-)
Snad jsem někomu pomohl při rozhodování a dal mu také názor "z druhé strany"
reagovat zde
Email:
jurecinmailcz