(20.07.2008 14:07:34, Aragorn)
Pár těch článků jsem četl, a celkově naše školství potřebuje uzdravit ve více věcech, ne jen co se týče nekvalitní výuky na svš.
Jeden z problémů je důraz na teoretický aspekt studia na vš. To je snad dobrý pro těch pár lidí, co budou dělat vědu, pro ten zbytek by mnohem lepší byla umírněně praktičtější orientace.
"V tu chvíli má AK právo vyžadovat, aby SVŠ měla kvalitní výzkum. Student magisterského programu by měl vědět, o čem je výzkum, a měl by na něm i participovat."
Vidím to úplně jinak. Jsem na VVŠ a tam nikoho participace na výzkumu školy nezajímá. Od výzkumu jsou snad hlavně doktorandi. Výzkum je většinou o zcela nepraktických nevyužitelných záležitostech.
Díky parametrům nastaveným společností, je výzkum i z velké části (samozřejmě jak kde a jak u koho) jen o tom, "vykázat nějakou vědeckou činnost".
"Paradoxní je, že zvláště menší SVŠ ani nejsou schopny takovýto počet docentů a profesorů využít, zaplatit je však musejí. Nevidím důvod, proč by stejně kvalitně jako profesor nemohl přednášet i doktor."
Přesně tak, na některých zahraničních VŠ tohle už dávno pochopili, hlavně tam kde takové věci nejsou regulovány státní byrokracií.
To že je někdo dobrý vědec (docent, profesor) ještě neznamená že je dobrý učitel. To že je světový expert v oboru, který na celém světě zajímá asi 50 lidí, ještě neznamená, že jeho výuka bude znamenat nějaký extra benefit pro 300 lidí které bude ten rok učit, z nichž se o ten obor v kterém prof. je expert, zajímá tak maximálně jeden nadšenec.
Další problém SVŠ je to, že vznikají jenom na určité spektrum oborů.
Kde je nějaká soukromá VŠ pro zubaře, lékaře, farmaceuty, právníky, ..... Dobře, lékaře, to jsem trošku přehnal, ale třeba právníci - ty kliky se tomu brání jak čert kříži. Zubaři taky nechápu proč by nemohla být soukromka.
Pan Roubal jako vedoucí katedry na VŠFS mě překvapil, např.:
"Zhruba jen 20 % přisoudilo rozhodující význam úloze „soft skills“. Naproti tomu téměř 30 % úspěchu absolventa podle posluchačů tvoří znalosti o realitě a stavu společnosti a teoretické znalosti v oboru, který studují. Roli měkkých dovedností tedy naši studenti tolik nepřeceňují."
Odhlédnu od účelové manipulace daty z výzkumu. Nevím jestli pan Roubal někdy vyhlédl za akademické zdi. V podnicích kde jsem pracoval, bych odhadoval úlohu soft skills na 50-100% úspěchu, teoretické znalosti jsou samozřejmý základ ale tam to končí.
Soukromé školy fungují tak, jak jim umožňuje tato společnost. Problém není primárně v soukromých školách, je třeba změnit legislativu a myšlení lidí.
reagovat zde