(03.11.2017 18:39:43, ...)
Nenech se zmýlit, IT obor "promíchaný" s ekonomií není nic špatného. V zahraničí normálně funguje to, že máš "hlavní obor" a pak "vedlejší", který s hlavním nemusí mít mnoho společného. Když tedy vybereš dobře, tak aby jeden z těchto dvou směrů byl méně než ten druhý a pouze ho doplňoval, tak neuděláš chybu. Tyto obory jsou u nás docela časté, myslím, ale třeba v Brně, co vím, je mají všechny tři univerzity (mendelu, MUNI, VUT), ale mají to spíše dělané tak, že polovina je ekonomika, polovina informatika, což mi připadá jako ***ost. Ale to nevím, může to být dobré, je to jen můj odhad.
Na každé slušné ekonomce holt musíš počítat s tím, že tam bude pořádně těžká angličtina i druhý cizí jazyk, který bys ideálně měl vybrat tak, aby se hodil pro náš region a zároveň byl použitelný v celé Evropě, tj. němčina. I když na výběr asi máš z více možností.
Ekonomů je každopádně hodně a tak na rozdíl od informatiky, kde "nějakou" práci seženeš, i kdybys to vystudoval bůhví kde, tak ekonomy už si může zaměstnavatel vybírat. Tady už nemůžeš vybrat to nejlehčí a "hlavně, že mám titul". ČZU bych vyloučil - na druhou stranu, pokud jsi z vesnice nebo plánuješ žít na vesnici, tak si jeden z mála mladých a malá zemědělská družstva mají problém najít účetní, protože tam jednak berou pár šupů a zadruhé to nikdo moc nechce dělat, protože je tam jeden/jedna účetní na všechno, tj. účtuje mzdy, faktury atd. a mnohdy ještě žádá o nejrůznější dotace z EU, což je taky administrativně náročné (tj. musí/měl by to být člověk, co má vysokou, chce žít/pracovat na vesnici za méně než lidi, co mají jen střední OA berou v účtárnách velkých podniků ve městech).
Pokud nic takového neplánuješ, a to předpokládám, že asi ne, tak holt VŠE je jediná možnost, doporučil bych nějaký pěkný manažerský obor nebo něco na FFU, kde mají pěkné obory.
IES pro tebe, jako člověka z průmyslovky není. Tohle je teoretická ekonomie, která toho nemá moc společného s tím, co jste asi dělali na střední (předpokládám, že jste počítali mzdy, učili se něco o výrobních faktorech, nabídka, poptávka a jejich grafy, odpisy, a v účetnictví účtování faktur, mezd, možná nakupování zboží a materiálu a jejich spotřeba atd.).
reagovat zde