(13.09.2012 18:27:52, Inkvizitor)
A jéje, student ESF se ozval. Takže velmi stručně:
ad 1 - Hloupost je na tvé straně. Kdybys měl totiž kvalitní vzdělání ať již přírodovědné (něco takového mám já) nebo i ekonomické, musel bys nutně vědět, že nemusíš sníst celého vola, abys poznal, že je jeho maso tuhé. Poznal jsem dost vzorků na to, abych si mohl dovolit indukční krok. Ostatně tím, že tuto možnost popíráš a že jsi pravděpodobným , se vlastně sám stáváš (induktivním) dokladem argumentační impotence produktu této instituce. A protože typický absolvent této instituce by měl být schopen korektní komunikace vč. korektní argumentace, je jasné, že to není zrovna známka kvality.
ad 2 - No a? To má skutečný význam jen u aplikovaných bakalářů, magistrů a především až u doktorandů. Pro kvalitu typické české inbrední vysoké školy je klíčové především to, jak dobré dokáže dát teoretické základy studentům. Dostatečně jsem si ověřil, že ESF MU takovéto základy neposkytuje, takže typický absolvent spíše nikdy neslyšel o behaviorálních ekonomických teorií nebo o ekonomickém rozhodování za neúplné informace, ale bude do poslední kapky krve hájit jako univerzálně platný triviální model volného trhu s úplnou informací. To je jako fyzik nebo technik, jehož znalosti matematiky končí trojčlenkou - a z takového materiálu neudělá nic ani partnerstvi s celým Japonskem.
ad 3 - Pseudoargument jako vyšitý. Ve skutečnosti je to tak, že nejde o součást studia, ale o kurzy pořádané IFT ESF MU mimo rámec řádného vysokoškolského studia. Důvodů, proč tyto kurzy pořádá pouze jedna instituce, může být celá řada, proto je naprosto nepřijatelné předstírat, že by to nějak zvlášť souviselo s kvalitou vysoké školy. Jediný poskytovatel stačí a evidentně není zájem o zřízení dalšího, proto je zafixovaný stav vzniklý v důsledku např. kamarítšoftu. Dokonce se může jednat o záměr spočívající v oddělení administrativy od vlastní činnosti. Nebo se dokonce může jednat o pokus dolití financí do regionálního školství (MU na rozdíl od VŠE dosáhne na dotace EU pro "zaostalé").
reagovat zde