(12.01.2012 18:39:04, Adam)
Jediná rada je nestudovat...
...vím o čem mluvím, já tu chybu udělal a jsem ve třeťáku jednooborové religionistiky, učící se v jednom českém krajském městě.
Obor je to, bez jakékoliv ironie, vskutku krásný a zajímavý. Opravdu mě baví, nicméně s uplatněním je to bledé... ...nevěřte náborářským kecům o tom, jak jednou budete pracovat v policii, v armádě apod. - policie v současné době nenabírá a až začne "otevírat dveře" k cizinecké se dostanete tak za pět až sedm let šlapání chodníku - a to nikoliv na základě svého předchozího studia religionistiky. Armáda si na mise vychovává své vlastní odborníky, ze znalosti islámu a spisovné arabštiny si z vás nikdo na zadek nesedne. A tak bych mohl pokračovat donekonečna.
Dalším oblíbeným lákadlem "náborářů" je arabština (na tu mj. dostali mě zvláště v kombinaci s armádou ČR je to pro kluka nebezpečné svádění )... Vzhledem k tomu, že egyptská arab. je naprosto odlišná od té saudskoarabské, že libyjský dialekt je jiný než, afghánský, etc.... je spisovná arabština, která se učí na religionistikách po celé ČR v praxi neuplatnitelná (doslova nám přednášející na první hodině řekla, že po státnicích z arab. si nebudeme umět v Egyptě říci ani o vodu) - samozřejmě, učí se i jiné pramenné jazyky: sanskrt, arménština, latina, ale také hebrejština nebo japonština - otázkou je, zda po čtyřech semestrech zvládnete komunikovat nebo dokonce odstátnicovat...
Povinnou praxi samozřejmě nemáme a dobrovolně je nesehnatelná, kde také?

Religionistika jako obor není nejlehčí, nicméně ani nejtěžší (biochemie je těžší

)- pokud máte však potenciál studovat takové věci jako Filozofie náboženství, Hermenautika náboženství nebo třeba Indická náboženství, máte zajisté schopnosti více, či méně úspěšně vystudovat IT, ekonomiku, management atd...
Nechci nikoho odrazovat od velmi zajímavého předmětu, který vás naučí pokoře k cizím a v evropském postulátu "primitivním" kulturám. Díky religionistice jsem se mj. zbavil řady předsudků, ovšem než se zapíšete ke studiu na jakékoliv Katedře Religionistiky vážně se zamyslete. Doba, kdy vám stačilo mít titul je dávno pryč. Dnes musíte mít titul z něčeho kloudného a navíc ještě něco praktického umět. Doporučuji projít si studijní plány a následně poté prohlédnout weby úřadů práce. A na základě toho všeho si říci, co vše po třech letech středně obtížného studia (btw. žádná ulejvárna to opravdu není) budete umět a jak se budete prezentovat na pracovním pohovoru. Jistě, třeba se na základě studia religionistiky stane někdo novým Indiana Jonesem (ikdyž to byl archeolog

), nebo členem speciální vojenské jednotky... ...ale pro kluka nebo holku, který/á chce jen zabezpečit rodinu a žít normální, produktivní a relativně šťastný život, je religionistika plýtváním intelektuálních a finančních zdrojů. Pokud chcete být diplomatem - běžte na politologii, pokud chcete být knězem - běžte na teologii, pokud chcete pracovat s menšinami - běžte na sociologii, pokud chcete být vojákem nebo policistou - běžte na akademie... ...pokud chcete poznat cizí náboženství, obohatit svůj rozhled a balit holky/kluky na znalost arabštiny - běžte na "relku".

Hodně štěstí při volbě
reagovat zde