Biologie a ekologie vs. molekulární biologie a genetika

← Všechna témata Kategorie: Výběr vysoké školy 1 reakce 5619 přečtení
Student05.04.2023 00:11
Ahoj, mám dilema ohledně výběru VŠ.
Momentálně studuji medicínu na MUNI, ale zjistil jsem, že mě to prostě nebaví (byť v zimním semestru jsem zvládnul všechny zkoušky na první pokus, především mě nebavily předměty jako biofyzika a anatomie) a že se mi prostě stýská po biologii, která mi na gymplu šla a bavila vždycky nejvíc (nikdy jsem za 8 let na gymplu neměl žádnou 2 na vysvědčení), chemie mě taky vždycky bavila a určitě s ní nemám žádnej problém, s fyzikou a matikou už to je o něco horší. Ne že by mi vyloženě nešly, na gymplu jsem míval z matiky vždycky 2, ale prostě mě tolik nebaví a vždycky jsem měl rozvinutější verbální a kritický myšlení, spíš než to numerický. Asi úplně nejvíc mě zaujal obor Biologie a ekologie na UPOL, na tý medině jsem si uvědomil, že mě nebaví, když je všechno jenom člověk člověk člověk a o zvířata/rostliny se tam ani nezavadí, což mi vzhledem k tomu, že jsem od dětství (asi hlavně díky dokumentům D. Attenborougha) miloval přírodu, dost vadilo. Vím ale, že uplatnění "zelený" biologie je prostě horší a byť mi určitě nejde o to nějak zbohatnout, tak opravdu nechci mít problém najít si práci, za kterou bych ve výsledku stejně dostával 25k hrubýho, i kdybych nakonec nějakou našel. Je tu někdo, kdo se v tom orientuje a věděl by, jestli to je fakt tak špatný?
Další možností je pak Molekulární biologie a genetika na MUNI. Vím, že by mě to taky určitě bavilo (biologie mě tady na medině drží nad vodou a narozdíl od skoro všeho ostatního mě fakt baví, histola teď ve druhým semestru je taky docela fajn)-jen k tý zelený biologii mě to táhne o malinkej kousek víc, nicméně práce v laboratoři mě taky naplňuje a kdyby byl zásadní rozdíl v uplatnitelnosti, tak bych na bio+eko netrval.
Co byste mi v mojí situaci poradili? Předem moc díky za všechny odpovědi 😊
  • x06.04.2023 16:05
    Ahoj,
    mimo vzdělání pro certifikované profese (tedy třeba právě lékař) tě škola až tak moc nedeterminuje. Takže pokud se ti víc líbí v Brně, klidně zůstaň v Brně. No a pokud by ti snad systematika chyběla, není problém si "velké zvíře" a "velkou kytku" zapsat jako volitelné předměty. Navíc po bakaláři se můžeš rozhodnout znovu o tom, kam vlastně chceš jít.

No a pokud jsi skutečně střelec, tak můžeš zůstat na LF, jen si v rámci volitelných předmětů zapisovat předměty ze systematické biologie, a na "skutečnou biologii" můžeš jít až jako absolvent lékařské fakulty na doktorské studium. Není to úplně běžné, ale zase taková výjimka to také není.

Napsat odpověď

Reakce se zobrazí přímo pod zprávou, na kterou odpovídáš. Pole s * jsou povinná.

Kdo odpovídá

Pokud jméno nevyplníš, zobrazí se Anonym.

Text příspěvku *

Piš věcně a bez osobních údajů.

Text musí mít alespoň 5 znaků. Můžeš použít tučné písmo, kurzívu, seznam, citaci, odkaz a emoji.

Nastavení příspěvkuvolitelné

Základní nastavení

Upozornění na reakce

Po zapnutí budeš dostávat e-mailem upozornění na všechny nové reakce pod tímto příspěvkem, včetně vnořených odpovědí.

E-mail se veřejně nezobrazuje. Slouží k upozornění na nové reakce a k ověření autorství. Bez e-mailu nelze později ověřit, že jsi autor, proto nebude možné vyhovět žádosti o úpravu nebo odstranění příspěvku.

Poslední aktualizace údajů na stránce: 10.09.2026 10:24:16.