Jít či nejít na vysokou? Výhody a nevýhody

← Všechna témata Kategorie: Výběr vysoké školy 3 reakce 577 přečtení
Petrrr28.03.2023 13:09
Zdravím, jsem nyní ve 4. ročníku střední školy a rozhoduji se závěru zda má nebo nemá cenu pokračovat ve studiích po maturitě.

I když jsem nejsem žádný velký šprt a většinou mám ve škole za známky vetšinou trojky popřípadě i čtyřky, tak většina známých a rodina mi říkají, abych pokračoval dál na vysokou, že s pouhou maturitou z dopravní průmyslovky prý žádnou kariéru a ani úspěšný život prý mít nebudu jako například strojvedoucí, že je to prý povl povolání, a taky proto že prý má v dnešní době maturitu každý ***ec v tomto státě. Podle jejich představ jsou mi i ochotni platit jakoukoliv vysokou soukromou školu za cenu toho abych měl titul, jelikož to zní ve společnosti víc in. Chtěl bych se zeptat z vašich zkušeností, která cesta je popřípadě lepší zda rovnou jít do pracovního procesu anebo dálších 5 - 6 let dřepět na studíích.

Děkuji
  • Jiří01.04.2023 20:56
    Asi nejlepší volba je jít do práce po maturitě, pokud nejsi úplně studijní typ, jak sám píšeš. Ale neházel bych flintu do žita. Nic ti nebrání pracovat a k tomu zkusit kombinované studium na VŠ.
  • Riky02.04.2023 18:21
    Já bych si tu vysokou udělal. Dříve, či později tě může a pokud nebudeš OSVČ pravděpodobně bude limitovat úroveň tvého vzdělání. Za mě papír navíc se hodí vždycky, plus máš výhody státního zdravtoka a tak. Hlavně se daleko jednodušeji studuje za mlada, když tě netrápí děti nebo manželka. Pokud tě škola nebaví, najdi si to nejvíce jednoduchý a dělej si nějakou práci u toho.
    P.S. Čechy jsou státem, kde vzdělání má největší vliv na tvůj život v celé EU.
  • x06.04.2023 18:02
    Rozhodni za sebe, co chceš dělat. Pokud máš zajištěné zázemí, tak klidně i jako koníček. Nakonec "titul ze soukromé školy" je stejně jen okrasa na vizitce a způsob, jak udělat radost babičce, ale jinak takové školy poskytují vesměs hodně chabé vzdělání na úrovni v lepším případě VOŠ.
    Pokud není nic, co by tě bavilo - a může to být i něco z hlediska dopravní průmyslovky dost exotického, třeba teologie - nemá cenu to lámat přes koleno. Pokud časem dospěješ k tomu, že bys přece jen chtěl něco studovat, stále je dost fungujících kombinovaných oborů.

Napsat odpověď

Reakce se zobrazí přímo pod zprávou, na kterou odpovídáš. Pole s * jsou povinná.

Kdo odpovídá

Pokud jméno nevyplníš, zobrazí se Anonym.

Text příspěvku *

Piš věcně a bez osobních údajů.

Text musí mít alespoň 5 znaků. Můžeš použít tučné písmo, kurzívu, seznam, citaci, odkaz a emoji.

Nastavení příspěvkuvolitelné

Základní nastavení

Upozornění na reakce

Po zapnutí budeš dostávat e-mailem upozornění na všechny nové reakce pod tímto příspěvkem, včetně vnořených odpovědí.

E-mail se veřejně nezobrazuje. Slouží k upozornění na nové reakce a k ověření autorství. Bez e-mailu nelze později ověřit, že jsi autor, proto nebude možné vyhovět žádosti o úpravu nebo odstranění příspěvku.

Poslední aktualizace údajů na stránce: 11.09.2026 16:06:14.