Ekonomie + právo, Praha vs. Brno

← Všechna témata Kategorie: Výběr vysoké školy 2 reakce 880 přečtení
Iveta02.12.2016 19:56
Dobrý den, ráda bych požádala o radu ohledně výběru vysoké školy. Prvně bych se chtěla zeptat, jestli někdo z vás studuje ekonomii i právo zároveň (náročnost studia, uplatnění, na kterých školách...). Nemůžu se rozhodnout, který z těchto oborů studovat, oba mě zajímají, proto si trochu pohrávám s myšlenkou, že bych zkusila studovat oboje. Studium mě baví, věnovat mu více času by určitě nebyl problém, na druhou stranu bych to potřebovala zkombinovat ještě s nějakou občasnou brigádou a nerada bych se z toho všeho zbláznila 😊
Dále by mě zajímalo, jaké vidíte výhody studia v Brně a v Praze. Praha mě vždycky strašně lákala, zároveň se ale bojím vysokých nákladů, přece jenom v Praze je blaze, ale taky draze 😊 Brno mám blíž, ale třeba ekonomické školy mi přijdou lepší v Praze a taky to tam mám tak nějak "okoukané", docela ráda bych si studentská léta užívala někde jinde. Budu ráda za každý názor.

Email: E-mail
  • x03.12.2016 11:06
    Především, v Praze není ve srovnání s Brnem nijak zvlášť draho, zejména pokud by ti nevadilo bydlet na kolejích. I kdybys snad chtěla bydlet na privátě, tak v Brně je to zhruba stejné, protože Brno má nedostatečnou kapacitu kolejí vzhledem k počtu studentů. Dokonce MHD v Praze je v konečných důsledcích levnější než v Brně. Takže finančně to nebude žádný velký rozdíl a tohle hledisko můžeš s klidným svědomím odložit až na konec rozhodovacího procesu.

Co se týče kvality ekonomických škol, tak to jednoznačně Praha. IES FSV UK a VŠE jsou nepřekonatelné školy, ekonomické obory na MU, VUT i MZLU (ano, vím, že se přejmenovali, ale přijde mi trapné stydět se za zemědělské zaměření) jsou na podstatně horší úrovni. Na druhou stranu jsou práva v Brně podstatně lepší než práva v Praze. Takže tady by bylo asi na místě volit podle osobních preferencí.

Souběžné studium je v zásadě možné. I průměrní studenti práv i ekonomických oborů mají, pokud si nechtějí prohlubovat teoretické znalosti mimořádnou studijní máloží, dost času na nějakou formu práce při škole. Takže kombinovatelné to je.

Co se týče brigády k tomu všemu, tak to už je skutečně problém, to už bys měla dost na hraně. Lepší je obvykle Praha, když už nic jiného, můžeš doučovat (zejm. angličtina a matematika jsou celkem poptávané).

Mimochodem, uvažovala jsi i o variantě postupného studia? Jistě, dvě vysoké školy po sobě je docela dlouhý časový úsek, ale mohla bys např. studovat práva, k domu si zapsat jako předměty navíc klíčové předměty bakalážského studia ekonomicky orientovaných oborů (např. v Brně na MU to jde, i když ESF některé klíčové předměty omezuje jen pro své studenty). Získáním magisterského diplomu na právech bys pak mohla bez problémů podat přihlášku na navazující magisterské studium v ekonomickém oboru a do dvou let bys měla dostudovány oba obory.
    • Iveta05.12.2016 12:34
      Děkuji moc za odpověď, obzvlášť poslední odstavec, určitě budu brát tuto možnost v potaz.

Napsat odpověď

Reakce se zobrazí přímo pod zprávou, na kterou odpovídáš. Pole s * jsou povinná.

Kdo odpovídá

Pokud jméno nevyplníš, zobrazí se Anonym.

Text příspěvku *

Piš věcně a bez osobních údajů.

Text musí mít alespoň 5 znaků. Můžeš použít tučné písmo, kurzívu, seznam, citaci, odkaz a emoji.

Nastavení příspěvkuvolitelné

Základní nastavení

Upozornění na reakce

Po zapnutí budeš dostávat e-mailem upozornění na všechny nové reakce pod tímto příspěvkem, včetně vnořených odpovědí.

E-mail se veřejně nezobrazuje. Slouží k upozornění na nové reakce a k ověření autorství. Bez e-mailu nelze později ověřit, že jsi autor, proto nebude možné vyhovět žádosti o úpravu nebo odstranění příspěvku.

Poslední aktualizace údajů na stránce: 06.09.2026 19:43:16.