Medicína, biochemie?
Zdravím, za dva roky končím osmileté gymnázium a snažím se vybrat vysokou. Zvažuji medicínu s budoucím zaměřením na biochemii (popř. farmakologii). Nabízí se ale i další možnosti - studium biochemie na přírodovědě nebo některého oboru na VŠCHT. Medicína mě odjakživa lákala, myslím, že by mě studium bavilo, pro takové uplatnění se mi zdá jako skvělý základ, ale zase u těch ostatních možností je to už rovnou mnohem specializovanější studium, což se mi pak pro uplatnění zdá taky dobré, a možná by mě studium i bavilo víc, kdyby už bylo více zaměřené. Nevím právě, která možnost je lepší, zatím asi vyhrává pořád medicína a pak se věnovat třeba tomu medicínskému výzkumu v těhle oblastech, ale zase je ve studiu mnoho jiných (ale neříkám, že nezajímavých) oblastí, které nevím, do jaké míry využiji, protože do toho přece jenom vlastně nevidím. Samozřejmě si uvědomuju, že zrovna na výzkum nemusím být dost dobrá, jsou to vysoké cíle. Byla bych vděčná za jakékoli postřehy zkušenějších, jaké je pak uplatnění v biochemii pro absolventy z těchto škol, třeba postgraduály a působení při fakultách nebo cokoli co souvisí se studiem. Díky 😊