Diplomové práce a detekce AI

Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 05.02.2026 23:29:10, KL, zhlédnuto: 95x, reakcí celkem: 1Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekDobrý večer,

jsem z toho trochu nervózní, tak jsem se rozhodla poptat, jestli má třeba někdo zkušenosti. AI už je tu nějaký ten pátek a ani vyučující se netají tím, že po odevzdání často projíždí naše práce detektorem AI. Zrovna jsem ve fázi, kdy píšu diplomovou práci a už jsem několikrát četla na internetu, že někdo něco napsal a detektor to vyhodnotil jako AI (ne ve všech případech se jednalo o akademické texty). Používám Grammarly na kontrolu gramatiky, program zahrnuje kromě opravy gramatiky i funkci, kdy kurzorem najedete na odstavec a ono vám to navrhne parafrázi celého odstavce. Párkrát už jsem nějaké to slovo změnila, když jsem mi návrh Grammarly líbil víc a jsem si jistá, že už jsem i párkrát nějakou tu změnu bez povšimnutí nechtěně odklikla. Hlavně kvůli využívání Grammarly a toho, co už jsem viděla na internetu jsem začala po napsání každé kapitoly ji vhodit do několika detektorů, abych se podívala, jestli mi nějaké to procento vyjede. Vždycky mi vyjede něco mezi 1 a 3 % AI, ale vždy se najde jeden, který vyhodí, že celý text napsala AI. Vedoucí zatím neříkal nic, že používám Grammarly, ví. Vím, že tyto generátory nejsou stoprocentní a umí vyhodnotit jako AI to, co není (stačilo mi, když jsem do něj hodila nějaký svůj starý text ještě že základky nebo střední a vyhodnotilo to jako AI), ale co když mi to nakonec způsobí problém u vedoucího a/nebo oponenta? Téma není zrovna procházka růžovým sadem a dokážu se u toho pěkně zapotit a tak by mě i mrzelo, kdybych se snažila, aby to nakonec dopadlo obviněním, že to za mě napsala AI. Já budu vědět, že jsem to napsala, strávila nad tím spoustu svého volného času, ale jak to vysvětlím někomu, kdo si vezme do hlavy opak jenom kvůli nějakému detektoru? Nemáte někdo podobnou zkušenost? Vím, že spousta lidí mi nejspíš řekne, že to moc řeším, ale bohužel máme na fakultě i profesory, kteří mají až hluboce nenávistný postoj vůči AI a obviňují každého, kdo jim něco odevzdá, i když nemají žádný podklad (tím myslím, že ani nepoužili žádný detektor).

Děkuji za reakce

• Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (06.02.2026 12:40:14, x) Hodně paranoidní postup je explicitně uvést, že jsi používala Grammarly. Ale to je moc, já také své články projíždím před odesláním Language Tool a většinu návrhů akceptuji, ale pro většinu časopisů to není AI. Za AI se v tomto kontextu obvykle považuje použití LLM ke generování textu. Pokud to neděláš, jsi v pohodě.
    V pohodě jsi možná o to víc, že detektory AI - a to dokonce i ty placené - jsou poměrně málo spolehlivé. Je to spíše screening, ale i v případě pozitivního nálezu se to řeší. No a pokud vedoucí může doložit, že jsi s ním text průběžně konzultovala, nemusíš se obávat ani falešné pozitivity.
    Ještě jeden tip, co nedělat. Můj nedávný diplomant měl podobnou obavu a tak do textu umístil dvě gramatické chyby. Myslel si, že by to byl dobrý argument, že AI přece něco takového nedělá. Bohužel jsme to přehlédl, ale oponent nikoliv, takže mu to řádně vyčetl. Hodnocení sice nesnížil, ale za ty nervy u obhajoby to nestálo. reagovat zde

Podobné příspěvky:
  1. práce při kombinovaném oboru - Informace o studiu
  2. Korektura bakalářské práce je to podvod ? - Zkoušky, zápočty, státnice
  3. OPF diplomové práce - Ostatní
  4. Práce v kriminalistické laboratoři jako zdravotní laborant? - Informace o studiu
  5. Práce vědce - molekulárního biologa/biotechnologa /genetika - Informace o studiu
  6. milovaná práce -omezenost na ČR - problém? - Ostatní
  7. ad vysokoškolské práce- studenti reagujte - Ostatní
  8. Hledání práce - Ostatní
  9. UPOL- sociální práce- cizí jazyk - Informace o studiu
  10. Úřad práce po ukončení studia - Ostatní

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

Souhlasím s pravidly uvedenými níže.

Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 05.03.2026 14:48:55.