Na jakou VŠ? FSv nebo FAV?

Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) 05.10.2025 16:02:48, Andy, zhlédnuto: 225x, reakcí celkem: 10Reagovat na příspěvek
Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše názory a zkušenosti ohledně výběru vysoké školy. Jsem v maturitním ročníku na gymnáziu, přemýšlím kam dál a vůbec se nemůžu rozhodnout. Baví mě a jde mi matematika a určitě se jí chci zabývat i v budoucnu.

Momentálně přemýšlím o těchto vysokých školách: 1) ZČU FAV - aplikovaná matika, 2) ČVUT FSv - stavební inženýrství. Moc ráda bych studovala matematiku, ale vůbec mě nebaví teorie (a nevím, jestli někdy začne:)). Proto mě táhne FSv, je více prakticky založená a vidím tam dobré uplatnění. Na druhou stranu té matiky tam není moc, spíš více odborných předmětů a nevím, jestli by mě úplně bavilo studovat různé materiály atd... Kromě toho u nás na gymplu nemáme dobré učitele fyziky, takže mi fyzika moc nejde a nebaví - to se ale pokouším dohnat.

Myslíte, že se dá zvládnout FSv na ČVUT z gymplu? Nemáme totiž žádné odborné předměty, ani deskriptivu.. dá se to dohnat?

Další možností je aplikovaná matematika na FAVce ZČU. Dozvěděla jsem se, že tam matematika není tolik teoretická (jako např. na Matfyzu) a snaží se jí udělat aplikovatelnou např. v informatice a fyzice. Bohužel si neumím představit nějaké jiné uplatnění než v učitelství či práci v IT. (- přes PC jsem nemožná)

Co byste mi poradili/jakou VŠ byste mi doporučili?

Děkuji moc za každou odpověď! :)
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (07.10.2025 19:46:47, Studium VŠEM) VŠEM v Praze reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (07.10.2025 19:46:47, Studium VŠEM) VŠEM v Praze reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (07.10.2025 19:46:48, Studium VŠEM) VŠEM v Praze reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (07.10.2025 19:46:48, Studium VŠEM) VŠEM v Praze reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (07.10.2025 19:46:49, Studium VŠEM) VŠEM v Praze reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (22.10.2025 12:22:09, x) Ahoj,
    nejprve k matematice na FAV: Je dobrá, ale trpí tím, že jde o malý program pro pár lidí. To znamená, že úvodní kurzy matematiky jsou více "nematematické" a pak to tak nějak pokračuje. To není v principu špatně, ale je to mnohem víc "aplikovaná" než "matematika", než by se mohlo zdát. Navíc ve vyšších ročnících zjistíš, že chybí víc možností volitelných předmětů a profilace se jinam než k numerické matematice.

Oborů nějakým způsobem odpovídajícím aplikované matematice nabízí mnohem více univerzit, než by se zdálo. Těžší cesta - ale v mnoha ohledech nejlepší - je matematické modelování (příp. obecná matematika) na MFF UK, nejtěžší volba je matematické inženýrství na FJFI ČVUT (nejde jen o náročnost obsahu, jde i o to, že začátek studia na FJFI je kombinací poměrně rozsáhlé matematiky a fyziky). Se zaměřením a techniku (tedy fakticky spíše na technickou mechaniku) je možné studovat např. matematické inženýrství na FSI VUT v Brně (bakalářské i navazující magisterské studium). Pražská strojní fakulta má podobný obor, jen je více přikloněný k technice, takže je jinak organizovaný (strojní bakalář, magisterská specializace v programu aplikované vědy v inženýrství). Poměrně "matematizované" jsou i některé obory na elektrotechnických fakultách, jen je třeba si projít studijní plány a podívat se i na anotace předmětů, protože i některé zdánlivě technické předměty jsou aplikace matematiky na obecnou třídu problémů (signály a soustavy, lineární systémy,...).

A ještě jedna poznámka k matematické teorii. Oni to někdy dost zamotají středoškolští učitelé, protože je z nějakého důvodu často fascinují kapitoly jako je klasická geometrie. Tu "teorii" pak ukazují právě na tom, bez ohledu na to, že Euklidových axiomů je moc a celé to působí dost samoúčelně (ve srovnání s problematikou vektorových a afinních prostorů). Vřele doporučuji podívat se na YouTube kanál Matfyzu na přednášky prof. Nešetřila z diskrétní matematiky: https://www.youtube.com/playlist?list=PLpiLOsNLsfmantnLUKuh7iws55GAiftl4

Tedy obsah je na hraně mezi matematikou a infomratikou (grafy jsou matematická střeva mnoha informatických problémů), ale podle mě je to o míle lepší než středoškolské geometrické kouzlení a hezky to ukazuje, jak vypadá skutečná vysokoškolská matematika level 1. semestr studia matematiky. reagovat zde
    • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (23.10.2025 16:27:23, rabka uhalla) Nejlepší výuka matematiky je na VŠEM v Praze. Studium VŠEM! reagovat zde
    • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (27.10.2025 09:42:41, Andy) Díky moc!! A co si myslíš o tý FSv na ČVUT. Myslíš, že se dá zvládnout i z gymplu nebo je tam moc odborných předmětů, které se těžko dohánějí? reagovat zde
      • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (28.10.2025 19:11:42, x) Technické vysoké školy jsou budovány primárně pro absolventy gymnázií, odborné předměty se budují od úplné nuly. Předchozí znalost může trochu usnadnit život na začátku studia, ale není to nic zásadního. Není náhodou, že největším strašákem a sítem technických vysokých škol jsou obvykle matematiky. reagovat zde

Podobné příspěvky:
  1. Nevím na jakou vysokou, pomoc ! - Výběr vysoké školy
  2. Na jakou VŠ? prosím poraďte mi :) - Výběr vysoké školy
  3. FIS VŠE - Matematické metody nebo Statistické metody nebo Statistika a ekonometrie? - Vysoká škola ekonomická v Praze
  4. Nevím jakou vysokou školu studovat - Výběr vysoké školy
  5. Co studovat, jakou vybrat VŠ? + Jazyky - Výběr vysoké školy
  6. Nevím na jakou vysokou, co dělat? - Výběr vysoké školy
  7. Jakou vysokou vybrat??? - Výběr vysoké školy
  8. JAKOU DALŠÍ ŠKOLU MOHU STUDOVAT PO LF - Informace o studiu
  9. na jakou vysokou? - Ostatní
  10. Jakou školu vybrat - Výběr vysoké školy

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

Souhlasím s pravidly uvedenými níže.

Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

1. Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
  6. Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
  7. Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
  8. Je zakázáno používat vulgární slova.
  9. Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
  10. Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
  11. Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.

Pravidla zobrazení

1. Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
  2. Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
  3. Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 06.11.2025 19:35:41.