Zdravím,
aktuálně budu maturovat na gymnáziu, a jelikož mě baví jak IT, tak i ekonomie, nevím, co si vybrat za školu ČVUT FIT/FEL nebo VŠE FIS.
Krom čj, matematiky a matematiky rozšiřující budu maturovat z ekonomie a programování. Dle toho, co jinde čtu, musím říct, že oproti ostatním gymplákům budu v programování poměrně napřed. Na dvouletý seminář máme matfyzačku, která nás se zapálením učí v C++ a Pythonu, děláme všechno možné, např. nedávno algoritmy na třízení pole atd atd. Mám tedy pocit, že budu mít dobré základy v programování. Na druhou stranu mě strašně baví i ekonomie, kde povrchověji probíráme vše od historie ekonomie přes makroekonomii, právo a účetnictví až po management a marketing.
Chci tím říct, že nevím, čemu se chci věnovat víc a problém, který mám s výběrem VŠ je, že nikde není tak 50:50 IT:ekonomie. Na FIS víc ekonomie, na ČVUT víc IT, aspoň to tak vidim já.
To, co vím je, že nechci dělat v životě řadového programátora, který bude 3/4 dne sedět za klávesnicí. Spíš bych rád využíval znalosti IT na nějakých vyšších pozicích, u kterých naopak, mám pocit, stačí více občas ekonomické vzdělání, než to hlubší IT.
Z ČVUT FEL mě zaujal SIT (business informatics), z FITu manažerská informatika a z VŠE FIS aplikovaná informatika. Napadá mě, jestli je třeba reálné skloubit studium na VŠE FIS s ČVUT buď FEL, nebo FIT. Upřímně hlavní důvod u mne, proč jít na ČVUT je spíše prestiž oproti VŠE, než že bych se tolik zajímal o programování (které mě i tak baví a mám pocit, že bych se o něm měl učit víc).
Co si o všem myslíte?
Ocenění bych bližší informace ohledně jednotlivých programů a jejich rozdíly (např. FEL SIT vs FIT manažerská informatika nevidím moc rozdílů)
Co si myslíte o studování najednou VŠE FIS spolu s ČVUT buď FIT, nebo FEL?
A jak to je třeba s uznáváním zkoušek mezi školami navzájem?
Nebo jen jednu VŠ?
Budu moc rád za jakoukoliv vhodnou radu a odpověď, protože nad tím už uvažuji cca 2 roky a furt se nedokážu rozhodnout.
Děkuju
Region: Praha, Email: pasalekdamgmailcom
IT + ekonomie - ČVUT FIT/FEL nebo VŠE FIS

-
(06.11.2022 00:33:21, xx) Jestli chces v budoucnu byt v IT na nejake vyssi pozici, tak FEL nebo FIT.
reagovat zde -
(07.11.2022 12:29:46, x) Ve skutečnosti je ještě více možností, lze kombinovat Bc. na jedné škole a Ing. na druhé škole. Dokonce, pokud zjistíš, že vše zvládáš v pohodě, nebo pokud budeš chtít studovat o dva roky déle, klidně můžeš volit i ještě divočejší kombinace, např. Bc. a Ing. na FIT, na které navážeš studiem čistě managerského navazujícího magisterského programu třeba na VŠE.
Takže jak píše kolega výše - projdi si studijní plány. Nejen názvy oborů, podívej se i na obsah předmětů. K tomu bych dodal, že především u navazujícího magisterského studia je dobré se podívat i na diplomové práce, na dobrých školách je diplomová práce nejméně za čtvrtinu kreditové dotace. reagovat zde -
(24.11.2022 14:10:30, Riky) Za mě asi takhle:
ČVUT - oboje dost hard, zejména ten FIT, připrav se na to, že 3/4 času prosedíš za klávesnicí. Na FITu zároveň bývá v prváku toho C opravdu hodně a k Pythonu se snad ani nedostaneš
Ke kombinaci studia obojího, bych to viděl dost přízemně - pokud nejsi někdo, kdo má 150 IQ a totální nasazení, nebo spíš normálně 4 hodiny tak je to dost smrtící combo
FIS na VŠE bude obecně jednodušší než FEL nebbo FIT
Uznávání zkoušek - ČVUT ti toho nejspíš moc neuzná, uznání na VŠE bude spíš nekompatibilita známek - E z FITu může klidně být C na VŠE. reagovat zde
Podobné příspěvky:
- VŠE nebo ČVUT, názory a zkušenosti? - Vysoká škola ekonomická v Praze
- ČVUT FEL EEM/EEK/EK vs FS TZSI - IB (Mgr.) - České vysoké učení technické v Praze
- VSE FIS x CZU PEF x CVUT FEL - Vysoká škola ekonomická v Praze
- FIS VŠE x FEL ČVUT x UHK - Výběr vysoké školy
- Rozhoduji se mezi ČVUT FIT a UPCE FEI. - Výběr vysoké školy
- Rozhodování se mezi ČVUT FEL / FJFI - Výběr vysoké školy
- FIS VŠE - Matematické metody nebo Statistické metody nebo Statistika a ekonometrie? - Vysoká škola ekonomická v Praze
- Karlovku nebo CVUT? - Výběr vysoké školy
- ČVUT - FD (programování?) - Výběr vysoké školy
- Ekonomie + právo, Praha vs. Brno - Výběr vysoké školy
Administrace příspěvku
Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.
Pravidla vložení
- Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
- Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
- Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
- Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
- Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
- Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
- Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
- Je zakázáno používat vulgární slova.
- Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
- Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
- Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.
Pravidla zobrazení
- Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
- Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
- Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 11.04.2025 14:53:01.