Dobrý den,
jsem studentka gymnázia, baví mě jazyky (zejména angličtina - C1 a španělština - na konci čtvrtého ročníku bych měla mít A2/lehčí B1 úroveň). Přírodní vědy mě nezajímají. Matematice se ráda vyhnu. Nechci se na VŠ zbytečně trápit.
Chtěla bych najít humanitní obor, který bude uplatnitelný na trhu práce a zároveň v něm využiji znalost jazyků.
S čím by se dala kombinovat např. angličtina? Uvědomuji si, že titul z angličtiny (pokud nechci být překladatel - hezká představa, ale je jich mnoho), mi asi? žádnou výhodu nepřinese, stačí certifikát.
Napadlo mě studovat i samotnou angličtinu, ale nevím, zda-li to není ,,zbytečné\'\' v dnešní době, kdy už kvalitně anglicky umí mnoho lidí, například i proto, že žili v anglicky mluvící zemi.
Uvažuji i o studiu jazyka od úplného začátku, jak to nabízí některé filozofické fakulty. Máte s tím někdo zkušenosti? Dá se to zvládnout v pohodě, nebo jste se hodně zapotili?
Řekla bych o sobě, že to, co mě baví, se dokážu učit a mám dobré výsledky, ale jinak nejsem nijak výjimečně chytrá, spíš průměrná, matematické a logické myšlení nemám.
Děkuji za rady.
Výběr VŠ, humanitní/jazykové zaměření/jazyk od úplného začátku?

-
(12.11.2019 01:39:18, x) Ve skutečnosti anglicky pořádně moc lidí neumí. A to ani těch, pro které je angličtina mateřským jazykem ;-) K dobré znalosti jazyka patří nejen znalost jazyka, ale i docela dobrá znalost kulturních a historických reálií. Jinak člověk sice zvládne překládat běžnou konverzaci, ale jeho snaha přeložit jakýkoliv text - nebo třeba jen projev někoho, kdo si rád hraje s jazykem - dopadne jako běžný návod na přípravu instantní polévky z večerky. Tedy směšně. Zkus si například představit, jak bys do angličtiny přeložila "dopadli jako sedláci u Chlumce", "to pamatuje ještě Žižku, když měl dvě oči", nebo třeba "pobíhá od Šumavy k Tatrám". Otrocký překlad jsou oslí uši, překlad významu ochuzuje sdělení, takže je třeba najít podobný obrat. A navíc udržet konzistenci, protože splácat do jednoho textu odkaz na Great Emu War, Boston Tea Party a War of the Roses by bylo ve vážném žánru nevkusné. Pokud tě zajímají dějiny a kultura, může být pro tebe zajímavé i studium oboru anglický jazyk a literatura. Např. na FF UK je to se zaměřením na vzdělávání, takže to můžeš brát i tak, že v nejhorším případě budeš mít aprobaci pro učitelské povolání. reagovat zde
-
(12.11.2019 20:03:17, Zuzka) Děkuji. Pokud to dobře chápu, tak UK má obor Anglický jazyk a literatura na FF a obor Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na PdF.....
Nevím, učitelka nechci být, jsem příliš měkká a nemám kolem sebe autoritativní auru.
reagovat zde-
(13.11.2019 21:39:54, x) Z PdF je to tradičně pro 2. stupeň ZŠ, z FF je to tradičně pro střední školy. Pedagogické vzdělání není povinnost, je to spíše možnost a základy pedagogiky jsou celkem užitečná dovednost.
Pro jistotu jsem se ještě podíval na FF UK na nabídku oboru a mají i neučitelský obor Anglistika - amerikanistika, který je ale akreditován ještě podle starého zákona, takže ho čekají změny, a nově akreditovaný program Mezikulturní komunikace: překlad a tlumočení – angličtina, který je možné studovat jen v kombinaci s jiným programem. reagovat zde
-
-
Podobné příspěvky:
- Výběr vysoké školy - Výběr vysoké školy
- MUNI FF Anglický jazyk a literatura magisterské studium- přijímačky - Přijímačky, přípravné kurzy
- Výběr VŠ - co s matematikou a jazyky? - Výběr vysoké školy
- Výběr VŠ + oboru - Výběr vysoké školy
- Výběr ekonomické školy a oboru - Výběr vysoké školy
- Jazyk navíc - Ostatní
- VŠ dálkově - humanitní směr, jazyky - poraďte prosím - Výběr vysoké školy
- Výběr VŠ kombinované studium - Výběr vysoké školy
- Výběr oboru na FI MUNI - Výběr vysoké školy
- Výběr Soukromé Školy!!!!!!!!!! - Výběr vysoké školy
Administrace příspěvku
Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.
Pravidla vložení
- Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
- Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
- Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
- Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
- Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
- Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
- Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
- Je zakázáno používat vulgární slova.
- Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
- Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
- Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.
Pravidla zobrazení
- Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
- Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
- Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 10.02.2025 12:15:21.