Hned po maturitě jsem nastoupil na pražskou veřejnou vysokou školu, teď půjdu do třetího ročníku bakaláře. Školu určitě dostuduji. Po dokončení bakaláře bych rád nastoupil na pomaturitní studium jazyků. Předpokládám správně, že získání statusu studenta je vázáno pouze maturitou v témže roce, a tudíž status nedostanu?
Vzhledem k tomu, že bez statusu studenta budu muset platit zdravotní pojištění, které není zrovna malé, nešlo by to vyřešit takto?:
Podle zákona mám právo studovat bezplatně 3+1 let v bakalářském studijním programu. Je tedy možné po dokončení mé školy, na kterou spotřebuji 3 roky, využít zbylý jeden rok k tomu, že bych se zapsal na jinou školu v bakalářském studiu a tím získal status studenta? Jde mi o ten jeden rok, kdy budu na tom ročním studiu jazyků, pak se zapíšu na navazující magisterské studium jazyků na mé škole.
Pokud to tedy je možné, zeptal bych se, jakou školu byste mi doporučili. Požadavky: ideálně bez přijímaček, nulové nároky na docházku, poměrně malé nároky na to, abych prolezl do letního semestru. Můžu nabídnout: výborné známky ze střední, i z maturity, nemám problém s matikou, chemií a fyzikou, technickými předměty.
Z toho všeho mi nejlíp vychází zemědělka, zejména fakulta lesnická a dřevařská a fakulta životního prostředí. Ale mám pár otázek ke studijnímu řádu:
1) Jaká je šance na přijetí? Dokonce splňuji kritéria pro přijetí bez přijímaček.
2) Prý se dělá kontrola docházky v prvním ročníku. Jakou formou probíhá? Dělá se to často? Opravdu je absence důvodem k ukončení studia? Jak moc vážně se tohle řeší?
3) Je pravda, že pro postup do letního semestru stačí splnit dvě zkoušky? Musí se jednat o předmět zakončený zkouškou nebo stačí zakončený zápočtem?
4) Ve stipendijním řádu je napsáno, že se přiznává stipendium za středoškolskou odbornou činnost. Jsou tam nějaké další podmínky? Kolik se bere?
5) Kdy a jak probíhá kontrola studijních podmínek? Jde mi hlavně o to, zůstat rok studentem, splnil bych i ty dvě zkoušky, stačí to?
6) Když prolezu do letního semestru a nebudu plnit zkoušky, kdy mi ukončí studium a přestanu být studentem?
Zkrátka, je mi úplně jedno, kde budu přihlášený, jde mi jenom o roční status studenta, v horším případě aspoň semestrální, pokud by mi studium ukončili dříve.
Za veškeré rady budu moc vděčný. :-)