(26.03.2018 01:00:02, St.au)
Ahoj, reaguji možná pozdě, ale třeba ti to pomůže

Já sice dokončuji SŠ jako laboratorní asistent (i když hodlám pokračovat), ale pokud jsi třeba z gymplu nebo školy, která je zaměřená jinak, než na biochemii, tak ti tenhle BCH fakticky nedoporučuji. Je to hrozně složité i pro někoho, kdo má za sebou anorganiku, organiku, analytiku, zdravotnicko-chemické obory...Jako ne, že bych ti říkala, že to nezvládneš, ale chce to opravdu velkou lásku k oboru, aby jsi tím vším prošla a ještě to po tom všem chtěla dělat.
Jinak mi laboranti jsme těžce za vodou, protože je nás takový nedostatek, že nám do školy chodí nabídky na práci (třeba jenom brigádně), firmy jako AGEL nabízí pro studenty dokonce stipendijní programy za předpokladu, že tam budeš pak dělat a co jsem nedávno slyšela od vedoucí labek, tak se to dostalo do takové fáze, že lidi jenom se SŠ, lidi s VOŠ i VŠ mají ve středočeském kraji skoro stejně vysoké mzdy, protože už neví, jak ty lidi k té práci nalákat
Každopádně ten laborant má hodně různých specializací včetně biochemie (z té například maturuji) a pokud už teďka předem nevíš "jo, to je ono, to chci v životě dělat", tak bych ti spíš doporučila toho laboranta, protože já třeba biochemii dělat odmítám, ale naprosto jsem se našla v mikrobiologii (a to jsem kdysi BCH chtěla taky dělat...haha). Jinak studium je už na té SŠ poměrně náročné. Ani ne tak s množstvím informací, jako s tím, že máme hodně těch specializací....A to mluvím jen o té mé SŠ, težko říct, co mě čeká na VŠ
Co té týče těch tvých VŠ, tak Praha i Hradec jsou prý celkem težké školy, ale těžko říct, moc jsem to nezkoumala, já vybírám mezi Plzní a Pardubicema.
Doufám, že jsem ti alespoň trochu pomohla, kdyby tě zajímalo něco třeba z učiva laboranta, tak mi klidně napiš
reagovat zde
Email:
melzerova.mgmailcom