(04.05.2018 21:53:06, Koda)
Sice pozde, ale jako byvaly student FI MUNI i FIT VUT pridam sve dva centy. Treba se to bude hodit budouci generaci. Spis nez o ucelenou recenzi jde o me zkusenosti ze studia a nasledne praxe. Jsi inteligentni clovek, finalni zaver je na tobe. Take podotykam, ze od studia uz uplynulo vic jak pul dekady, takze informace nemusi byt aktualni.
Vite, jaky zvuk udela student, co v Praze spadne do kopy hnoje? Čvut!
Tento hloupy vtipek je bohuzel jedine, co vim o FIT CVUT. Mel jsem ale kolegu ze stredni, ktery na ni sel. Nemohl si ji vynachvalit, a z jeho uspesne profesni historie bych se o kvalitu rozhodne nebal.
Shrnuti FI po jednom roce studia: Informatika je podmnozina matematiky.
Shrnuti FIT po dvou letech studia: Doruc, nebo zemri.
Na FI je matematika vsude. Infomatika? To je matematika. Funkcionalni programovani? Matematika. Kvetinace na chodbe? Matematika. Ze by si chtel neco kodit uz od prvniho semestru? Sorry, pro "normalni" programovaci predmety jako je C, je prerekvizita Uvod do Informatiky a Funkcionalni programovani. Jako prvak si muzes zapsat tak maximalne Pascal. Ten se ti bude v zivote urcite hodit.
Na FIT jsou projekty vsude. Uvod do programovani? 4 projekty. Operacni systemy? 4 projekty. Uvod do softwaroveho inzenyrstvi? 2 projekty. Databaze? 3 projekty. Skriptovaci jazyky? 2 projekty. Embedded systemy? 2 projekty. Labiny? 4 projekty. Nedorucil si projekt v terminu? Ahoj za rok!
FI mi za jeden semestr neuspesne matematiky dala dostatek vedomosti pro 2 semestry matematiky (3. opet neuspesny) na FIT.
FIT me za pulku prvniho semestru nechala naprogramovat vic, nez FI za rok.
Co se uplatneni tyka, priklad z praxe:
Zaklatel firmy, pro kterou ted pracuji, vystudoval FI MUNI.
Nas CTO a Product VP vystudovali FIT VUT.
Ja, bez titulu, uz nekolik let pracuji na nasi zahranicni pobocce na jinem kontinentu. (A jen diky maturite z Anglictiny to neni)
Absolutne netusim, kolik mych kolegu je FI nebo FIT. Ale mame absolventy z obou skol. Vsichni jsou ve svych oborech spicky. Proc? Protoze z profesionalniho hlediska me (i firmu) zajima, jestli umis. Ne, jakou barvu a tvar ma razitko na tvem diplomu.
Me doporuceni?
Chces zit v Praze? => CVUT
Chces zit v Brne, a mas rad matematiku? Jsi z gypmplu? => FI se ujisti, ze predtim nez ti dovoli neco naprogramovat budes vedet jak
spravne programovat. A to vetsinou solo.
Chces zit v Brne, a mas rad programovani? Jsi z prumyslovky? => FIT te vrhne do kodeni hned od zacatku, a teprve az se naucis zakladni postupy programovani a praci v teamu, do tebe zacne tlacit pokrocilou teorii informatiky.
Oba pristupy maji sve vyhody a zastance, a ja osobne si myslim, ze tento rozdil v pristupu je, proc je FI chybne povazovana za jednoduzsi. Neni. Ani nahodou neni.
Ale at jen nechvalim:
FIT je lepe organizovany nez FI. Prvni mesic prvniho semestru na FI ve me zanechal vylozene spatny prvni dojem. Zazil sem napriklad spatne definovane prerekvizity pri registraci, kdy nove zavedeny seminar z C mel byt pro studenty tretiho semestru, a mit hlavni predmet C jako prerekvizitu. Nekdo to jaksi zapomel zadat do IS, takze C sem se musel nadrtit sam za tyden, bez skript, a drzet krok s lidmi, co uz programovat umeli. A nebo jsem zazil prvni test z uvodu do informatiky, ktery zkousel neco uplne jineho (algoritmizaci), nez se probiralo na prednaskach a bylo popsane ve skriptach (relace mnozin). To je neco, co se mi na FIT nikdy nestalo. Musim ale podotknout, ze slo o prvni dojem. Po tom prvnim mesici byl zbytek uz bez problemu.
FI ma lepsi vztah ke studentum nez FIT. Na FIT sem si u nekterych vysoce postavenych clenu profesorskeho sboru pripadal, ze se vylozene vyzivaji ve svem postaveni a moci nad studenty. A nejspis sem nebyl sam. Moralka studentu na FI mi tak prisla o dost lepsi, nez na FIT. Na FI mi profesori rikali kolego. Bez sarkasmu. Musim ale podotknout, ze se jedna o jednotlive cleny FIT. Vetsina sboru je skvela, stejne jako na FI.
Zbytek jen bodove:
Obe skoly udrzuji kvalitni vztahy s prumyslovymi partnery a zamestnavateli v regionu i zbytku CR. VUT se zameruje spise na soukromy, MU pak na statni sektor.
MU ma lepsi kulturni a vzelavaci akce pro studenty.
VUT ma lepsi menzy, koleje a "kulturni" akce. Nezazil sem novy kampus MU, ale za me bylo zazemi MU mimo "high profile" fakulty jako je pravnicina dost spatne. Beze srandy, VUT sme zavideli jidlo.
Na studiu na FI se mi libila svoboda volby, co vlastne chci studovat mimo hlavni predmety.
Na studiu na FIT se mi libilo siroke pokryti informaci probiranych v predmetech a zamereni na prakticke programovani a kvalitu kodu. Ja matiku nerad.
Jedina vec, kterou bych doporucil zvazit z praktickeho hlediska je, jestli se bojis, ze studium nezvladnes. Diky rozdilu v pristupu FI a FIT k praxi a teorii ti totiz i jeden rok neuspesneho studia na FIT da do zivota vic, nez FI. To je podle me duvod, proc je videt a slyset tolik neuspesnych studentu te "tezke" FIT. Zustavaji totiz v IT a pracuji na entry level pozicich.
Pokud by si chtel vice detailu, co presne tim myslim:
Z FI jsem se z hlavnich predmetu naucil zaklady Bash a Haskell, a ze binarni relace dvou mnozin jsou reflexivni, symtericke a tranzitivni. Good luck s timhle nekde prorazit. Me tenkrat nastesti pomohla skvela znalost Anglictiny, ktera jeste nebyvala tak obvykla jako ted.
Z FIT jsem mel po roce zaklady Bash, C, SQL a teorie softwaroveho inzenyrstvi. To je o dost lepsi sance uplatneni, nez Haskell.
Pokud si jsi na 100% jisty, ze studium zvladnes, tak je jedno, kterou skolu zvolis. Obe jsou kvalitni, a produkuji spickove odborniky s mezinarodnim uplatnenim.
Jem prosim nepodcen Anglictinu. Omlouvam se za hrubky, ale moje Cestina uz neni co byvala.
reagovat zde