(27.01.2017 22:21:27, FIT absolvent)
V tom, že jsi studentem obchodní akademie bych neviděl problém. Nějaké základy matematiky Ti tam předpokládam dali a víc opravdu není potřeba. Ta fyzika by Ti mohla trochu chybět, ale není to nic co by se nedalo doučit. U nás je to v tom prvním ročníku opravdu jen takový jemný úvod do elektrotechniky. Navíc to učí naprosto skvělý člověk (pan docent Kunovský), takže i lidé co na střední tu fyziku něměli obvykle nemají problém.
A s tím strojovým učením jsi to asi trochu popletl, to se bere až ve vyšších ročnících. Asi jsi měl na mysli Programování na strojové úrovni. Tam se dozvíš o základních principech fungování procesoru a něco málo si naprogramuješ v assembleru. I tenhle předmět má na starosti pohodový učitel, takže pokud tomu věnuješ adekvátní úsilí, dá se to zvládnout.
No a projekty to je na FITu opravdu pojem. Jak jsem psal výše, kdo nezažije nepochopí. Ale zkusím to trochu přiblížit.
Jsou to v podstatě domácí úkoly, jejichž smyslem je vždy (až na pár vyjímek) něco naprogramovat.
Drtivá většina projektů je samostatných. Některé jsou v týmu (můžeš si vybrat s kým budeš) 2-3 lidí, jeden (ten ze všech nejtežší) je ve 4-5 lidech. V případě týmových projektů je volba kolegy klíčová, takže pokud to děláš s kamarádem, na kterého se můžeš spolehnout je to obrovská výhra. Pokud to děláš s někým neznámým, tak se Ti také může stát, že Ti dotyčný pár dní před odevzdáním slavnostně oznámí, že nic nemá, že už na to kašle a ať si to celé doděláš sám.
V první semestru jsou projekty ještě pohodové, je jich málo a jsou jednoduché. Ovšem obtížnost se stupňuje, Každý semestr na FITu je težšší než ten předešlý. V dalších ročnících je pak běžná situace, kdy student musí za 10 týdnů naprogramovat 10 projektů v 6 různých programovacích jazycích, z nichž 3 předtím třeba vůbec neznal. Prostě systém nauč se sám za 1 týden nový programovací jazyk a vytvoř v něm aplikaci. A věř mi, že to nejsou žádné "Hello World".
Samozřejmě je po Tobě ještě požadována dokumntace k projektu (2-20 stran A4, kde popisuješ svoje řešení).
Zatímco student musí striktně dodržovat deadline, většina opravujících svoji práci nehrotí a tak nejsou 6-týdenní doby opravování ničím vyjmečným. Pokud na výsledku daného projektu závisí Tvůj zápočet (a to závisí skoro vždy) je to dost solidní zkouška nervů a psychické odolnosti.
Ještě bych se vyjádřil k té volbě VUT nebo FIT.
Mám celkem dobré možnosti zhodnocení. Jednak znám řadu absolventů z obou fakult a také jsem byl i na MU.
Na FI MU jsem nastoupil hned po střední, ale po 3 semestrech jsem ji opustil, protože mi přišlo, že je moc jednoduchá a nic moc mi nedává. Tak jsem se rozhodl přitvrdit a jít na FIT (zpětně tohoto rozhodnutí lituji).
Objektivně můžu konstatovat že informatika na MU je jednodušší než na FIT.
Studenti MU, často argumentují tím, že na MU je spousta teorie. To je sice pravda, ale na FITu je ta teorie úplně stejná (akorát jinak poskládaná do různých předmětů), ale navíc k ní můsíš řešit tu obrovskou spoustu náročných projeků.
Na MU máš velkou volnost při výběru předmětů. Na FIT si za celé 3 roky bakaláčského programu zapíšeš tak 4 volitelné předměty (možná 5), všechny ostatní jsou povinné (drtivou většinu času strávíš s tím co Tě vůbec nezajímá).
Na MU máš obvykle testové písemky (tipovací soutěž), na FITu jsou všechny písemky fulltextové (musíš skutečně vědět o čem píšeš)
Na MU jsou všude povolené záznamy z přednášek, na FITz jsou u většiny předmětů zakázané.
Na MU máš variantní termíny zkoušek, na FITu jsou termíny pevně dané (mít během sedmi kalendářních dní 4 závěrečné zkoušky není nic neobvyklého)
Na MU se výsledky zkoušek dozvídáš v řádu hodin až dnů, na FITu jsou to obvykle týdny.
Rozhodně nechci tvrdit, že MU produkuje nekvalitní ajťáky. Naopak znám spoustu skutečně špičkových programátorů-absolventů MU FI.
Řekl bych to tak, že na MU FI je studium kvalitní a náročné a na FITu je kvalitní (obvykle) a extrémně náročné.
reagovat zde