(06.03.2016 10:27:40, ****)
Ahoj,
na úvod upozorním, že nejsem studentem aplikované informatiky, nejedná se proto o názor toho nejpovolanější. Mám však jistý přehled v informatických oborech v Praze a v tom, co studium informatiky obnáší, věřím proto, že zvládnu alespoň trochu relevantně zhodnotit.
Aplikovaná informatika je vcelku volný studijní plán, kde si své zaměření, díky většímu množství kreditů volíš sám. Úzce se specializuješ až na magistrovi, kdy se obory dělí. Hlavní rozdílu aplikované informatiky a IMES vnímám v menším množství volitelných předmětů, jak výběrem, tak samotnou kreditovou dotací. Jestli to správně chápu, jedná se o profesního bakaláře, je proto pochopitelné, že plán je tak úzce předepsaný, abys byl „ready-to-use“. IMES má spoustu vlastních předmětů (jedná se o všechny s identem začínajícím 4IZ1**, krom Informačních a komunikačních technologii). Má pak spoustu povinných předmětů, které jsou spíše praktičtější rázu a přímo použitelné v nějaké „distribuci informací“. Například jsou tam předměty XML, WEB 2.0 nebo Webové technologie (ke kterým již není možné dát navazující webové aplikace, tzn. Omezují se jen na minimum HTML, CSS, JS). Plánu pak znatelně chybí některé předměty, které jsou nezbytné pro obecnější studium informatiky. Například z diskrétní matematiky se toho asi moc nedozvíš, protože v plánu chybí matematické základy informatiky a kvantitativní management (čuměl jsem jak vyoraná myš, když jsem prvně zjistil, co se pod takovým názvem schovává :-D ). Dále chybí obecnější předměty k vývoji komplikovanější aplikaci, jako základy softwarového inženýrství a analýza a návrh IS.
Náročnost si zhodnotit netroufnu. Je zde mnoho nových předmětů, které jsou velká neznámá. Rozhodně bych se ale nebál ani jednoho z oborů. ;-)
Uplatnění nejspíše reálné je, ale situace v IT oborech je taková, že stejně nakonec budeš dělat úplně něco jiného, podle toho, za co ti nabídnou nejlepší peníze.
Doufám, že jsem alespoň trochu pomohl.
reagovat zde