(11.03.2015 20:22:26, Ekonom)
"U jiných oborů je to fakt pro náročnost utopie."
Utopie to být nemusí, stačí snížit náročnost studia - požadavky na studenty (viz některé regionální školy).
"Titul není nutně dnes doklad o znalostech- vzdělání, podstatné od kud to je. Ing. z VŠE je něco jiného než VŠCHT nebo FJFI. VŠE prostě obecně je lehčí VŠ, problém je spíš v tom, že dnes jde na VŠ takové % absolventů ze střední, že i lehčí VŠ vnímají jako náročné. Já současná generace nejsem, proto ten rozdíl vidim i tam kde na VŠ učim."
S tím souhlasím, problém je v tom, že ty skutečně náročné školy studuje vcelku malé procento lidí. A i když je oproti těm "skutečně náročným" VŠE lehčí, tak pak v záplavě desítek soukromých a regionálních ekonomek působí pro mnohé skoro jako Matfyz.
Samozřejmě se nepřu o to, že VŠCHT, 1. LF UK, FJFI ČVUT a některé další školy jsou náročnější než VŠE, o tom snad ani nemá smysl nějak dlouze hovořit.
"AK a MŠMT je bezzubé, protože kontroluje jen formality a ne výslednou kvalitu. Kdyby třeby bydli absolventi medicíny tak "bezva" jako je u ekonomky, tak máme hodně mrtvol... Je to jinde. Ostaně proč většina soukromých škol jsou eko-humáčo směru je ten. že je to velmi lehké na zřízení, protože obory jsou lehké, materiální zabezpečení je minimální, personální taky není problém, tak jako u hard oborů. "
Důvody jsou asi tyto:
1) větší poptávka ze strany studentů (= převis na ekonomických a humanitních veřejných školách)
2) nízké náklady na provoz (oproti technickým a zejména lékařským oborům toho není k výuce zrovna příliš mnoho zapotřebí)
3) I třeba určitý odpor AK akreditovat některé (například lékařské) obory na soukromých školách
Jako mně by třeba ani nevadilo, že jsou studenti na soukromé školy v ČR přijati bez přijímaček, ale vadí mi to, že na ně učitelé mají i podstatně menší nároky (znám několik učitelů z VŠE, kteří učí i na soukromých ekonomkách - dost často si stěžují, jak až moc primitivní testy musí vytvářet, aby to určité procento lidí zvládlo, když se to nepovede, musí to hodnotit benevolentněji než obvykle).
reagovat zde