(21.05.2014 17:56:22, Dája)
Ahoj Lucko, kašli na ironii...

Běžně v praxi i z médií slýchám výroky typu "státní vysoká škola", ačkoliv jde ve většině případů o veřejnou, neboť státní jsou pouze dvě - Univerzita obrany a Policejní akademie České republiky. Mám vystudované dva obory - jeden na Univerzitě Karlově (zde jsem byla i několik měsíců na praxi) a druhý na UJAKu. A po pravdě - obě školy mají svoje plus i mínus, pominu-li, že na obou jsem se na zkoušky i SZZ fakt šprtala. Univerzita Karlova je rozhodně silnější pouze z hlediska prestiže, jenž vychází z historického základu. Vyučující neumí pracovat s databázemi, IS je zastaralý, studenti i mladší vyučující si občas připadali, jako by se škola zastavila ve vývoji v šedesátých letech (kromě lékařské a právnické fakulty). Fakulty UK se zásadně nezajímají o obory, o které je z hlediska poptávky trhu v současnosti největší zájem, neprodlužují akreditace, nežádají o akreditaci nových oborů, většina oborů je pouze v prezenční formě studia atd. Velké plus je tedy pouze studium zdarma a jméno, které si univerzita doposud drží (jsem nesmírně zvědavá na výsledky obdobného auditu, který proběhl na Západočeské univerzitě...). Naprosto jiná káva je UJAK, která začala dobře, ale dvakrát pochybila (obor SMK a detašované pracoviště ve Starém Hrozenkově) a dobrá pověst celé univerzity byla pryč. Česká povaha je bohužel taková - špatné si pamatuje navěky, občas si něco i přidá k dobru, stačí číst příspěvky na internetu a musím se smát, především pak názorům na koupené diplomy...

Jak jsem již uvedla - bohužel pro školu, studenty i uchazeče, neboť nabízí zajímavé obory (např. zmiňovanou Andragogiku v prezenční i kombinované formě studia, od Bc. až po Ph.D. - na rozdíl od UK, která o prodloužení akreditace na doktorské studium již několik let ani nezažádala, což byl jeden z mála důvodů, proč kvalitní šéf katedry andragogiky a personálního řízení odešel na UJAK... ). Asi jsem Ti v rozhodování moc nepomohla, ale věřím, že se rozdodneš správně...
reagovat zde