(22.09.2016 14:10:20, Optometristka z UP)
Tak teraz vám poviem pár svojich skúseností zo štúdia v Olomouci...
Celkový obsah výuky je rozdelený veľmi nepravidelne..namakáte sa len v LS 1. ročníku a v ZS 2.ů ročníku, inak si vás už len prehadzujú z nepotrebnej prednášky na ďalšiu nepotrebnú, len aby sa nejak nazbierali kredity a naplnila povinná doba štúdia.
Vybavenie v laboratóriach optometrie a úroveň odbornej výuky je dobrá, to sa musí nechať, na druhej strane z práce optika nebudete vedieť takmer vobec nič, brúsi sa tu na najmodernejšom bruse "***covzdornom" ktorý urobí všetkú prácu za vás a ak prídete do priemernej optiky, nebudete si vedieť rady ani s najzákladnejšou ručnou úpravou.
Časť výuky na lekárskej fakulte je fraška. Predmety za 1 kredit na ktorých vám lekári dajú pocítiť, že ste pre nich príťaž a strata času, nejak vás nakoniec vždy nechajú preliezť s odretými ušami. Očná klinika namiesto aby vás zobrala za skutočnými pacientami vám zabezpečí nekonečne dlhé prednášky, kde vám ešte v treťom ročníku lekár položí otázku...viete čo je to jacksnov cylinder?? Áno, to sme preberali pred dvoma rokmi pan Doktor.
Hurá hurá, odbijete si cez leto povinnú prax a je tu tretí ročník a s ním bakalárska práca...a v nej je ten háčik...tému si musíte VYMYSLIEŤ SAMI, katedra žiadnu nevypisuje, profesori vám dajú len neurčité odpovede a namiesto toho, aby vám poradili ako to urobiť dobre, vždy len skritizujú to čo tam máte zle. Príklad: Ja som začala riešiť tému svojej BC 11.4. a do 15.9. mi všetko zamietli a na všetkom našli niečo čo sa im nepáčilo, no konkrétny návrh čomu sa venovať nikdy neprišiel.
A čo taký ERAZMUS? Toto slovo je tu Tabu, pokiaľ sa nedostanete na magistra. Vedenie oboru je totiž nerado, ak si štúdium svojvoľne predlžujete a naťahujete. Na oficiálnej debate s referentkou sa dozviete, že na základe informácií ktoré vám "hlavný" vyučujúci poskytol by ste nemohli vycestovať ani za predpokladu,k že budete štátnice a odovzdanie bakalárky posúvať na budúci rok. Pár odvážlivcom sa to nakoniec podarí, ak si to riešia úplne individuálne bez toho aby prosili niekoho o radu...
A čo študenti z Brna, ktorí ku nám pred pár rokmi prešli kvoli údajnej šikane zo strany nejakej vyučujúcej? Tak nejak im to u nás z ľútosti dávajú, no pokiaľ viem, niektorí nezoštátnicovali do dnes...to čo v Brne vyhodili, u nás nechali nejak preliezť.
Tak aby ste nepovedali, že som nekonečná negativistka a že som zainteresovaná, že túto školu proste neznášam...pár pozitív
- moderné vybavenie
- naučia vás dobre merať zrak aj aplikovať KČ, ste z tejto stránky dobre pripravený na prax
- nadštandardne priateľský prístup vyučujúcich pokiaľ nepríde na niečo vážne
- mali sme čiastočnú akreditáciu na európsky diplom
Tak...a nezabudnite byť poslušní a usmievať sa..možno dostanete pri prijímačkách dostatok bodov v rámci praktickej skúšky, aj keď budete vyšetrovať cylinder v kontraose, ak vás budú chcieť, tak vás na toho magistra dostanú. Konkurencia je veľká, z 20 miest na bakalárovi sa to scvrkne na 6...tak veľa šťastia

...
PS. Ja už mám našťastie štúdium za sebou a po tom ako som skutočne spoznala to povestné kvalitné české školstvo si s úsmevom na tvári žijem znovu na Slovensku kde mimochodom zarobím v hrubom o minimálne 15000 CZK viac ako v Česku...No jo, platy optometristu sa v ČR pohybujú okolo 20 - 25.000 v hrubom a to sa pripravte na prácu cez víkendy..
reagovat zde