(07.05.2013 17:09:05, Inkvizitor)
"Dobrý večer, zítra jdu již na ústní pohovor na obor Žurnalistiky." - Čeština je co do pořadí větných členů poměrně volná, libovůle však není bezbřehá. Slůvko "již" by mělo být na prvním místě. Lépe by však bylo, kdyby tam vůbec nebylo.
"Studovala jsem sš na obchodní škole a ekonomické vědomosti mám,ale stačí to ?" - Stylisticky otřesné, lépe by bylo např. "chodím na obchodní školu", že jde o střední školu plyne z kontextu. Dále za čárkou má být mezera, před otazníkem nikoliv.
"Orientace ve světě a doma je snad dostačující,ale napadlo mě, zdali si svůj dětský sen mám plnit či již psát neumím...." - Strašlivá větná konstrukce. "Orientace je" například homosexuální nebo v problematice, česky je "orientace ve světě i doma" významově spíše čistě kartografická (mapa v hlavě). Nejlépe by bylo se z orientace přeorientovat na jiný termín, aby věta mohla znít: "O dění doma i ve světě mám snad dostačující přehled." Tečka. Dále již jen odhaduji smysl, protože to není česky (a v to počítám i všechny dialekty s výjimkou bulačiny), takže je možné, že se odchýlím od zamýšleného významu. Dobrou češtinou by byl myšlenkový chod jiný, protože plačtivé povzdechy se před sdělení nevypichují. Správně by tedy druhá věta zněla např. "Napadlo mě tedy, zda mám s písemným projevem skutečně takové obtíže, že si nedokážu splnit svůj dětský sen." Zde by dokonce bylo vhodné pro změnu naznačit, že jde o sen o novinářské profesi.
"jelikož jsem si přečetla vaší kritiku,co by bylo podle Vás kritikou na můj lehký dotaz?" - velmi špatná až mizerná čeština. A nově i střídání nickname, které rozhodně nepřispívá k přehlednosti.
reagovat zde