(25.11.2009 12:59:59, Ali)
Dobrý den, myslím, že je naprosto nesmyslné paušalizovat zaměstanance podle jejich vystudované vysoké školy. Vy máte možná zkušenost s tím, že absolventi Soukromých VŠ neuspějí při pohovorech a ze státních je berete hned. Naše zkušenost je jiná. Je nám vcelku jedno jakou školu vystudoval, ale zajímají nás jeho znalosti a dosažená praxe.
S lidmi ze soukromých škol nemáme problém a naopak jsou uchazeči ze státní školy, kteří neuspěli. Je mnohem důležitější si uvědomit, že se musíme vzdělávat po celou dobu našeho pracovního života, takže pokud mám dávat přednost někomu kdo před 20 lety vystudoval např. kvalitní VŠE oproti jimému kdo vystudoval současný obor je nesmyslné. Dáme přednost tomu kdo se v oboru dobře orientuje a má znalosti.
Vsechno je o lidech a jejich přístupu. Samozřejmě souhlasím, že spousta absolventů soukromých VŠ studium tak nějak prošlo a moc toho neznají, ale stejné případy znám i na státních VŠ.
Dále mám srovnání. Vystudoval jsem státní VŠ - ČVUT a pak jsem při zaměstnání (kombinované studium) studoval Bc. a pak Ing. Na soukromých školách. Na soukromé škole se mnou v kruhu studovalo několik studentů, kteří byli nesmírně nadaní a již ve vysokých pozicích soukromých mezinárodních firem. Několik z nich již studovali druhou vysokou školu a ne kvůli těm písmenkách, ale právě kvůli znalostem, většímu rozhledu v jiném oboru a možnosti studia. Je důležité říci, že státní školy pořád nenabízejí dostatečné možnosti pro kombinované studium při zaměstnání.Nyní je mi 35 let a nedovedu si představit, že by se ke mě někde chovali stejně jako na ČVUT, které jsem dostudoval v 25 letech. Student je na těchto školách pouze číslo a mnohokrát jsem si vyslechl urážky a pohrdání ze strany vyučujících, ale vzhledem k tomu, že člověk potřeboval udělat zkoušky tak mlčel. Na soukromé VŠ (kde jsem studoval- není to VŠEM - nemohu soudit) jsou většinou studenti bráni jako rovnocení partneři vyučujících. Možná by bylo vhodné, kdyby jste se šli podívat na nějakou přednášku například: ekonomika, účetníctví kde proti vyučujícímu sedí 60 lidí z praxe a diskutují nad problémy. Dále se podívat jak fungují studijní oddělení, jak jsou školy vybavené, kdo na nich učí atd..
Závěrem bych pouze sdělil, že zaměstnance je nutné posuzovat podle znalostí, dovedností a postoji k práci a ne podle toho jakou VŠ studuje (ta je pouze určitým předpokladem). Nedělejte si prosím iluze, že pokud někde řeknete, že jste vystudoval VŠE nebo IES tak, že Vám hned padnou kolem krku.
reagovat zde