Ahoj, ráda bych se zeptala, jak je to s užíváním titulů. Jsem čerstvá Ing., a ráda bych ve své práci používala svůj titul (na vizitkách, v e-mailu apod.), ale slyšela jsem, že nemůžu užívat titul, dokud ho nemám zapsán v občanském průkazu. Je to skutečně tak? Občanka mi trvá do roku 2015 a nechce se mi jít vyřizovat novou jen kvůli titulu - pokud to tedy nebude nutné. Nevíte,jak to tedy opravdu je?! díky.
TITULY V OBČANCE
19.10.2009 12:46:51, Radka, zhlédnuto: 12327x, reakcí celkem: 9Reagovat na příspěvek
-
(19.10.2009 17:11:55, andrea) Ahoj,
titul užívat můžeš i bez toho,abys jej měla v občance. Je důležité, že máš papír v deskách a na něm Ing.
Ale vyřízení občanky kvůli titulu je formalita,do 14 dnů ji máš vyřízenou i s titulem (a je to lepší). reagovat zde
Email: arsiacentrumcz -
(20.10.2009 09:24:22, Martina) Titul můžeš užívat i bez zápisu do občanky. Přestupkem je pouze neoprávněné užívání titulu. reagovat zde
-
(12.12.2011 16:19:34, Helena) Ahoj, zajímalo by mě, jaké postihy jsou za neoprávněné používání titulu. U nás v práci používají titul DiS čtyři kolegině, ale ani jedna nemá na něj nárok. Ani jedna nemá vyšší odborné natož pak vysokoškolské vzdělání, pouze pomaturitní specializaci v oboru. Dík za odpověď. reagovat zde
Email: h.bombalovaseznamcz-
(12.12.2011 20:26:39, Zdena Š.) Drahá kolegyně, tomu říkám analogie (mezera) v právu. § 21 odst. d) zákona o přestupcích hovoří o tom, že přestupku (lze uložit pokutu do 3.000 Kč) se dopustí ten, kdo úmyslně neoprávněně užívá vědeckou nebo uměleckou hodnost nebo titul absolventa vysoké školy.
O vyšší odborné škole zde není řeč. Zde nejde o akademický titul (o vědeckou hodnost už vůbec ne), nýbrž o označení absolventa vyšší odborné školy. Musel bych se podívat do odborného výkladu některého z předních autorů přestupkového práva (např. P. Mates), ale momentálně nemám po ruce. reagovat zde
Email: zdenek.smidaemailcz
-
-
-
(23.10.2009 00:20:09, Radek) titul může používat kdokoli na něj má nárok. V občance ho mít znamená na úřad s žádostí přinést notářsky ověřený diplom z VŠ.. Já sám ho v občance napsaný nemám, ale když nám v zaměstnání tiskli vizitky (na rozdávání klientům) tak mi ho tam uvedli.. pro prezentaci že jsme u nás ve firmě vzdělaní lidé asi ;-). Takže mi občas chodí maily pane inženýre.. ale nemám to moc rád :-), stačí mi jméno.. reagovat zde
Email: radek.lexavejskacz -
(21.06.2013 10:49:03, Ondra) Co je to za hloupost? Proč bych nemohl používat titul, když mi byl udělen (bez ohledu na to, jestli je v občance).
Jinak, za neoprávněné použití titulu horzí tak maximálně vyhazov ze zaměstnání (jde "pouze" o klamání zaměstnavatele), pokud ale není na tu konkrétní pozici zákonem stanovena nějaká kvalifikace (z toho by asi malér byl). reagovat zde
Email: ondra.spatlascz -
(06.08.2013 10:35:10, Nautilus) Jestliže chceš užívat titul, musíš mít diplom. To kde chceš mít titul uvedený je zcela na Tobě. Samozřejmě když se představuješ Ing. je dobré to mít i v papírech:-D reagovat zde
Web: http://newtoncollege.cz/sekce/dalkove-studium/bakalarske-studijni-obory-v-kombinovane-forme-
(20.10.2015 15:04:10, Petr) Ano souhlasím!!!
Upřesním!
Pokud úspěšně složíš státní závěrečnou zkoušku se vším všudy, tak na diplomu budeš mít právě datum tohoto dne. Od tohoto dne můžeš užívat titul, kde chceš a kdy chceš. Aniž by byl tento nepovinný údaj zapsán v OP. reagovat zde-
(21.10.2015 14:44:16, RSK) Jen informace pro zajímavost, tituly ze zahraničí v občance mít nelze. reagovat zde
-
-
Podobné příspěvky:
- Tituly - Zkoušky, zápočty, státnice
- Vysokoškolské tituly - Ostatní
- VŠ tituly a pojmy-pozn. - Ostatní
- 2 tituly Mgr. nebo pouze jeden? - Ostatní
Administrace příspěvku
Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.
Pravidla vložení
- Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
- Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
- Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
- Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
- Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
- Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
- Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
- Je zakázáno používat vulgární slova.
- Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
- Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
- Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.
Pravidla zobrazení
- Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
- Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
- Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 15.10.2024 00:19:07.