(15.11.2008 15:39:34, Scio jsou vyděrači)
Testy od Scia jako takové mi nevadí, vadí mi Scio jako firma. A to zejména proto, že to jsou neskuteční vyděrači - jeden termín stojí cca 400 Kč, certifikát cca 1OO Kč, pokud by jste náhodou chtěli objednávku stornovat, musíte mít dopředu zaplacen poplatek za storno cca 1OO Kč, jinak máte smůlu...tohle mi vážně nepřijde normální. Taky mě vytáčí to jejich spamování pošty - všichni vaši vrstevnící si už koupili to a to, chcete být lepší jak oni? Kupte si to a to a to!
--------
nebo:
Prohlašuji, že jako zákazník a poživatel sociální slevy na zboží společnosti Scio, budu veškeré
uvedené zboží, které se sociální slevou zakoupím, užívat výhradně pro potřeby mé osoby,
zejména je neposkytnu třetím osobám. To je vyděračský požadavek, který je z hlediska českého práva absolutně neplatný, protože je nedovolený. Nikdo se nemůže platně vzdát práva, které mu teprve v budoucnu vznikne. Právo na užití testů (a mezi toto právo patří i možnost užití kamarádem) mi vznikne až nákupem testu. Stejně tak právo test někomu později prodat. Nemůžu se před nákupem něčeho platně vzdát práva to později odprodat.
--------
nebo to, co píšou v sadách:
Výpočet percentilu přes internet je pro vás pohodlnější (zvlášť když to jenom třikrát, je to úplné blaho - moje pozn.)
a současně omezuje možnost testy zkopírovat. Což se bohužel rozmáhá (proč by nerozmáhalo, je to legální, v knihovně si taky každý kopíruje z knížek a nikdo kvůli tomu nebrečí - moje pozn.)
a mohlo by to vést i k tomu, že bychom sady museli zdražit.Ten konec mě úplně rozbrečel, já snad Sciu pošlu poslední pětikorunu co mám v kapse, aby sady nemuseli zdražit. Boj proti pirátství zdražováním. To vážně funguje, hudební průmysl už to zjistil taky, že? Navíc podotýkám, že zkopírovat testy od kámoše je absolutně legální věc.
--------
další věc:
Kromě toho Scio píše na testech, že použití testu ve škole je zakázáno. To je pěkný blábol.
autorský zákon, § 31:
Citace
(1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo
...
c) užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu; tzn použití na státních školách prostě zakázat nemůžou
--------
Takže shrnutí - Sciu jde pouze o výdělek a vůbec mají hodně podivné praktiky
reagovat zde