Jaké jazyky se učit?

-
(26.07.2008 15:56:50, Lada) Já bych šla do španělštiny, je hodně perspektivní, protože ji uplatníš nejen v Evropě, ale i v Jižní Americe, Mexiku... ještě dobrá je i francouzština a italština, i když už to neni tak výhodný jako špánina. A pak by podle mě byly dobrý i nějaký trošku exotičtější jazyky - arabština, čínština nebo japonština. reagovat zde
-
(26.07.2008 16:02:14, Ariana) Máš samozřejmě pravdu, jenže člověk se musí soustředit na něco, protože všechno, pokud není zrovna polyglot, se nezvládne. :-)
Arabšina mě dřív lákala. Teď jsem si vybrala studium skandinavistiky, dánštinu + švédštinu, které nejsou sice moc rozšířené, zato dost vzácné.
Zajímá mne, jak pohlíží na jazyky ostatní, proto díky za názor.
reagovat zde -
-
(26.07.2008 18:30:56, Lucka) Ariana: Lada neříká že se má někdo učit všechny vyjmenované jazyky, jen říká co je podle ní perspektivní. V tom je rozdíl.
Ruštinu bych moc nebrala, pořád u nás převládá vůči ní averze kvůli dobám nedávno minulým, kdy byla povinná a celkově jsme byli pod nadvládou SSSR. Takže dneska umí rusky dost starších lidí a ani není moc velká poptávka na pracovním trhu.
Dneska převládá orientace na západ, takže bych se učila nějaký západní jazyk - španělština, francouzština. Do popředí se i čím dál víc dostávají asijské a arabské státy, proto naprosto souhlasím i s tou čínštinou, japonštinou a arabštinou. reagovat zde -
(26.07.2008 22:42:04, xyz) Ruštinu nezavrhovat, ve světovém obchodě se uplatní, ruských firem je všude dost, poptávka po ní je. Starších lidí už moc rusky neumí a neumělo ani dřív. Znalost ruštiny je určitě výhoda. reagovat zde
-
(27.07.2008 10:40:21, Olga) Já bych řekla, že by asi člověk měl studovat jazyky napříč rodinami. Takže jeden germánský (angličtina), jeden románský (francouzština/španělština) a slovanský (ruština - i s ohledem na východní trhy, které jsme rychle opustili a dnes je těžce dobýváme zpět). Jako nejperspektivnější se dnes uvádějí arabština a čínština, popř. japonština. Evropané se snadno domluví anglicky, takže ty ostatní evropské jazyky jsou v podstatě zbytečné... reagovat zde
-
(27.07.2008 12:14:41, xyz) Za sto let budeme stejně všichi říkat Čiň piň Tiň a Salam Aalaikum. :o) reagovat zde
-
(27.07.2008 13:14:45, Ariana) To Lucka: ano, já jsem to tak pochopila, jen jsem to asi nešikovně napsala. S perspektivitou arabštiny, čínštiny atd. souhlasím, tyhle regiony půjdou nahoru a poptávka po odbornících s těmito jazyky poroste.
S ruštinou ale nesouhlasím a naopak souhlasím s Olgou: východní trhy mají velkou perspektivu, a poptávka po ruštině docela je: za prvé jak správně říkáš, spousta našich firem dobývá ztracené trhy, a za druhé je u nás hafo ruských firem.
S kombinací tří jazykových rodin souhlasím, aspoň člověk získá přehled o systému těchto jazyků. Ale je to těžké, lépe se učí jazyky podobné, tj. ze stejných rodin. Ale když se chce - člověk se naučí vše, jen musí doopravdy chtít a pracovat na tom. :-) reagovat zde
Podobné příspěvky:
- Jaké obory se vyplatí dělat kvůli zahraničí? - Ostatní
- Rady pro budouciho prvaka na Pdf (Cizi jazyky pro cestovni ruch) - Univerzita Hradec Králové
- Co studovat, jakou vybrat VŠ? + Jazyky - Výběr vysoké školy
- Z čeho se učit na příjimačky na LF MU? - Přijímačky, přípravné kurzy
- Jazyky - Výběr vysoké školy
- Management cestovního ruchu x cizí jazyky pro cest. ruch? - Univerzita Hradec Králové
- Školné - jaké vybrat - Ostatní
- cizí jazyky - Ostatní
- Na jaké VŠ studovat obor Fyzioterapie? - Výběr vysoké školy
- Dva cizí jazyky na ekonomických fakultách? - Výběr vysoké školy
Administrace reakce
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.
Pravidla vložení
- Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
- Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
- Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
- Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
- Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
- Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
- Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
- Je zakázáno používat vulgární slova.
- Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
- Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
- Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.
Pravidla zobrazení
- Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
- Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
- Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 06.06.2023 22:25:49.