(23.07.2008 16:10:52, Monika)
Než se k čemukoliv odhodláš, zkus proniknout do studijního a zkušebního řádu pro danou školu, a též do řádu stipendijního. Ty jsou jednotné pro celou univerzitu. Pro souběh dvou navazujících magisterských programů platí odlišné podmínky, než pro souběh dvou bakalářských oborů, které studují ti, co zatím nic neabsolvovali.
Tuším, že jedině na studijním zjistíš, jak daná fakulta aplikuje § 58 odst. 4 zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách - je to část týkající se poplatků spojených se studiem. Tady Ti moc nepomůže ani advokát.
"Studuje-li absolvent bakalářského nebo magisterského studijního programu v dalším bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium, který činí za každý další započatý jeden rok studia nejvýše základ podle odstavce 2 (moje pzn. - je to buď O nebo jen třeba 3.000,- Kč za rok);
to neplatí, studuje-li absolvent bakalářského studijního programu v navazujícím magisterském studijním programu či jde-li o souběh řádných studijních programů nepřesahující standardní dobu studia programu jednoho. Pokud celková doba dalšího studia překročí standardní dobu studia, stanoví veřejná vysoká škola poplatek za studium podle odstavce 3." (Moje pozn. - odst. 3 se týká studentů, kteří dosud nejsou absolventi žádného stupně vysokoškolského studia.)
Totiž, pokud započneš souběžně obě prezenční nav.mag.studia, jedno přerušíš a pokračuješ v druhém, o ubytovací stipendium bys přijít neměla. Situace se může změnit v okamžiku, kdy studium na jedné fakultě ukončíš. Pak by mohlo být s ohledem na výše citované ustanovení zákona tvé druhé neukončené a pokračující studium považováno za DALŠÍ, přestože jsi ho zahájila souběžně, a třeba by se i přidaly problémy právě s ubytovacím stipendiem. Tato varianta může nastat, pokud by ses vrátila k přerušenému studiu po úspěšném absolvování toho druhého.
Fakulty ust. § 58 odst. 4 z. č. 111/1998 nevykládají jednotně. Já jsem se spíš setkala s drsnou aplikací části věty za středníkem "to neplatí, studuje-li absolvent ...".
Zásadní je zjistit datum, do kdy musíš mag.nav.studium ukončit - to se dá vyčíst v údajích o průběhu studia - a pak se rozhodnout. Tzn., zda povolená "bezplatná" doba studia umožní při souběhu bez přerušení např. jedno studium zpomalit a natáhnout třeba o semestr či rok. Co se týká kombinované formy studia, snadnější je přestup z prezenční formy studia na kombinovanou než opačně. Obvykle to jde udělat i během semestru.
reagovat zde