ahojky. pomohl by mi někdo s první derivací této funkce prosíííííím? y = x^3 * 3^x + sin(ln x) + 4 moooc děkuju předem. nevím si s tím rady. děkuju eště jednou papa
derivace
14.03.2008 21:53:00, Lucka, zhlédnuto: 3310x, reakcí celkem: 6Reagovat na příspěvek
-
(14.03.2008 22:30:26, Radek) ahojky.. jasně..
takže nejdřív tam máme násobení funkcí
x^3 * 3^x
vzorec pro tu derivaci x^3 je (x^n)´= n * x^(n-1)
vzorec pro derivaci 3^x je (a^x)´= a^x * ln a
vzorec pro derivaci násobení funkcí je (f*g)´= f´ * g + f * g´
dále je tam složená funkce. Vnější funkce sin něco bude mít derivaci = cos něco, vnitřní funkce ln x bude mít derivaci 1/x. Vzorec pro derivaci složené funkce říká že tyto dvě věci musíme vynásobit.. f(g)´= f´ . g´
dále je tam +4 což je konstanta (pouhé číslo), derivace jakékoli konstanty = 0.
výsledek bude y´= 3x^2 * 3^x + x^3 * 3^x * ln 3 + cos(ln x) * 1/x + 0
(ta nula se tam nepíše, to já jen pro názornost).
měj se reagovat zde -
-
(15.03.2008 13:11:40, Lucka) ahojky, potřebovala bych poradit ještě s těmito dvěma příklady na derivaci bo se z toho nemůžu nijak vymotat: y = (odmocnina x)^e^2x a taky y = (e^3x)^sinx
děkuju moooc předem!!!! reagovat zde -
(16.03.2008 00:06:15, Radek) y = (odmocnina x)^e^2x
podle mě jde o derivaci a^x
akorat tam je e^2x místo toho x, což je složená funkce:
vnější e na něco... derivace je e na něco (nemění se.. srovnej viz vzorec derivace a^x, když za a dosadíš e.... e^x * ln e = e^x * 1 = e^x), vnitřní funkce 2x... derivace je 2)
výsledek bych viděl jako (odmocnina x)^e^2x * ln (odmocnina x) * e^2x * 2
vysvětlení: a^x * ln a, a pak ještě vynásobit to zderivovanou funkcí vnitřní (derivace e^2x, což je e^2x * 2)
druhý př.: [e^3x]^sin x
to je jako e^(3x * sin x)
máme složenou funkci - vnější e na něco, vnitřní funkce je násobek dvou funkcí - použ. vzorec pro derivaci násobku funkcí).
výsledek = e^(3x * sin x) * (3 sin x + 3x * cos x)
a je to. reagovat zde -
-
(16.03.2008 13:04:41, šári) Ahojky, přijímačky jsem dělala loni a o postupu do druhého kola mi to dali vědět na netu, mám dojem, že dopis neposílají... je to také vyvěšené v budově fakulty... reagovat zde
Podobné příspěvky:
- parciální derivace - Ostatní
- derivace - Ostatní
- derivace - Ostatní
Administrace příspěvku
Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.
Pravidla vložení
- Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
- Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
- Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
- Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
- Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
- Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
- Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
- Je zakázáno používat vulgární slova.
- Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
- Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
- Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.
Pravidla zobrazení
- Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
- Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
- Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 20.09.2024 06:15:05.