ahoj,
můžete mi pomoci, aspon nastínit, jak se počítají tyto příklady?
Napiště rovnici elipsy F1= /2,3/
F2= /8,3/
a= 5
a
je dán trojuhelník ABC A= / -7,11/
B= /3,3/
C= /-1,5/
napište obecnou rovnici výšky va
napiště parametrickou rovnici těžnice tc
předem dík
trocha matiky..
08.12.2007 19:23:09, Ivet, zhlédnuto: 272x, reakcí celkem: 6Reagovat na příspěvek
-
(08.12.2007 22:07:59, suzan) Tak ja to zkusim:
Body F1 a F2 jsou ohniska elipsy (viz. obrazek http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ellipse_parameters.png)
Ve stredu usecky F1F2, tedy logicky v bode [5,3] lezi stred elipsy.
Obecna rovnice elipsy, ktera ma stred v bode [x0,y0], je
[(x-xo)^2/a^2] + [(y-y0)^2/b^2] = 1, kde znak ^2 znamena druhou mocninu, kdyztak se na tu rovnici muzes podivat sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elipsa (prvni rovnice od shora)
Parametr a mas zadany a parametr b vypocitas ze vzorce e = odmocnina z (a^2 - b^2), kde e je vzdalenost ohniska od stredu elipsy, tedy e=3. Po dosazeni dostanes b=4.
Suma sumarum, jestlize x0=5,y0=3,a=5,b=4, tak po dosazeni do obecneho tvaru rovnice ti vyjde
(x-5)^2 (y-3)^2
-------- + --------- = 1
25 16
Doufam, ze jsem nic nepopletla. Tuhle stredoskolskou matematiku jsem nevidela ani nepamatuji, jsem si tu rovnici musela najit reagovat zde -
(08.12.2007 22:09:54, suzan) ta 16ka ma byt samo pod tou druhou zlomkovou carou, nejak se mi to posunulo ... me kdyztak opravte, jestli jsem placla nesmysl reagovat zde
-
(09.12.2007 08:58:42, suzan) a tady je navod, jak urcit obecnou rovnici primky urcenou dvema body
http://www.e-matematika.cz/stredni-skoly/jak-urcit-obecnou-rovnici-primky-urcene-dvema-body.ph p reagovat zde -
(09.12.2007 11:06:07, Radek) suzan: myslím že to je dobře, vychází mi to taky. jsi hodná.
zkusím ten druhý př. - trojúhelník:
nejdřív něco o těžnicích..
it.pedf.cuni.cz/~proch/program/trojuhl.htm#tez
.. takže jde o to spojit bod C (zadání) se středem úsečky AB (který si vypočítáme z bodů A a B v zadání). Koukneme se na souřadnice A a B.
změna první tj. x-ové souřadnice při pohybu mezi A a B je 3-(-7)=10 , změna y-ové souřadnice je -8. (směr. vektor 10,-8).
Potřebujeme se dostat do poloviny úsečky AB, tedy posuneme se jen o (5,-4). Toto přičteme k souřadnicím bodu A - tedy [-7 + 5, 11 - 4] tj. [-2, 7] je střed AB.
bod C je [-1, 5], spojíme C a střed AB a napíšeme param.rovnici. K tomu opět potřebujeme směrový vektor (CS), který je (-2-(-1), 7-5) = (-1, 2)
Máme tedy bod A = [-7, 11] a směr. vektor (-1, 2).
x = -7 - 1t
y = 11 + 2t
(parametrické rovnice přímky)
x a y jsou souřadnice bodů na přímce [x,y]
reagovat zde -
(09.12.2007 11:16:33, Radek) ještě mimo soutěž, kdybychom chtěli z té parametrické ještě obecnou rovnici přímky..
x = -7 - t /.2
y = 11 + 2t
2x = -14 -2t
y = 11 +2t
------------ (sečteme obě rovnice)
2x+y = -3
2x + y + 3 = 0 (vzorec ax + by + c = 0)
je obecná rovnice té přímky. reagovat zde -
(09.12.2007 13:58:43, ivet) lidičky, moc děkuji, já na tohle chyběla a vůbec si s tím nevěděla rady, díky reagovat zde
Podobné příspěvky:
- Pomoc! Přijímačky z matiky!!! - Ostatní
- přímačky z matiky na MZLU PEF - Přijímačky, přípravné kurzy
Administrace příspěvku
Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.
Pravidla vložení
- Vložením příspěvku souhlasíš s jeho zveřejněním na webu vejska.cz.
- Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné příspěvek upravit, obnovit nebo odstranit.
- Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného příspěvku.
- Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
- Obsah příspěvku nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zvyklostmi.
- Je zakázáno vkládat jakýkoli nezákonný obsah (vypracování bak., dipl. prací apod.) nebo obsah, který k nezákonnosti navádí.
- Je zakázáno vkládat duplicitní příspěvky (chceš-li příspěvěk posunout do horních pozic využij možnost Obnovit).
- Je zakázáno používat vulgární slova.
- Je zakázáno vkládat komerční sdělení.
- Je zakázáno vkládat odkazy, které vkladateli nebo spřízněné osobě přinášejí provizi.
- Je zakázáno vkládat nabídky půjček a úvěrů.
Pravidla zobrazení
- Příspěvek bude zveřejněn ihned po jeho vložení.
- Za obsah příspěvku odpovídá jeho autor.
- Provozovatel si vyhrazuje právo příspěvek nebo jeho část vymazat.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 09.09.2024 17:01:29.