Zde je prostor pro Vaši reklamu.
Kontaktujte nás.
Vložit nový.
Kategorie.
Vysoké školy.
Přidej se k nám.
Anketa.
Dle čeho volíš mezi veřejnou nebo soukromou?

Veř. je kvalitnější (25%)
 
Souk. je lehčí (10%)
 
Souk. je kvalitnější (15%)
 
Veř. je zdarma (36%)
 
Na souk. mě vezmou (12%)
 

Celkový počet odpovědí: 3186.
Napiš nám.
Upozorni nás na chybu,
navrhni doplnění.
Zpětné odkazy.

Nikdy nekončící diskuze: státní či soukromá


09.07.2014 20:25:32, Jarda Volák, zhlédnuto: 7696x, reakcí celkem: 21Reagovat na příspěvek
Hlavní obrázekNázor na lítý svár o kredibilitě vysokoškolských titulů ze soukromých vs. veřejných škol.

Ani já jsem neodolal a pročítal jsem různé diskuze a porovnával názory obou nesvářených stran. Kdo má lepší uplatnění na trhu práce, kdo si „koupil titul“, stovky žáků ve třídách, kdo v životě nedělal přijímačky. Téměř křížové výpravy na život a na smrt zarytých obhájců jednoho či druhého názoru.

Nedá mi to a tak se i já podělím o své názory. Třeba najdu pár zastánců, spíše ale očekávám, že vytyčím další bitevní pole.

Oč jde v tomto sporu: zda je lepší či horší studium na vysoké škole soukromé či veřejné.
Jedním ze zásadních argumentů přívrženců veřejných škol je, že absolventi soukromých škol si titul koupili a tudíž nemá takovou váhu (pokud vůbec nějakou).

Je poměrně zajímavé a upřímně mě nenapadá jediný obor v naší společnosti, ve kterém by ještě dnes platila tato premisa – tedy, že když něco dostanu zdarma je to lepší než něco za co si zaplatím. Možná by stálo za rozbor, co a kdo tento mýtus přiživuje.

Raději půjdete k doktorovi do veřejné nemocnice nebo ke specialistovi na soukromou kliniku?
Dáte si raději oběd ve školní menze nebo v restauraci přes ulici?

Samozřejmě se školou to není tak jednoduché a jednoznačné, jen jsem chtěl poukázat na zvláštní odolnost tohoto mýtu. Co je veřejné je lepší.

Ona celá ta debata, která se na toto téma vede, mě upřímně přijde postavena na nesmyslných základech – z nějakého důvodu se vžil předpoklad, že kvalitní studium znamená obtížné zkoušky. Bylo by však hodně smutné, kdyby se 2-3-5 let života jedince smrsklo do několika chvil před zkoušejícím.

Předpoklad, že studium je pouze o skládání zkoušek a nakonec ze zisku vytouženého titulu, je prosté nepochopení důvodu studia.

Základem studia by mělo být získávání znalostí a zkušeností. Ideálně zkušeností vlastních (praxe) tak i ostatních studentů (společné týmové projekty) a zejména vyučujících (přednášky). Pozorovatelný rozdíl mezi soukromým a veřejným školstvím je jistě v nabídce vyučujících. V soukromém školství je více praktiků, provozujících vlastní podnikání ve veřejném sektoru více akademiků se vědeckou dráhou. Je jistě na Vás zvolit si cestu, která je Vám bližší, ale já osobně neumím rozhodnout, které z těchto směřování je lepší. Dle mého jsou zapotřebí oba směry.

Co je alfou a omegou sváru obou skupin je úroveň zkoušek. Jak jsem se již zmínil, nepovažuji toto za podstatné, přesto stejně tak jako na veřejné i na soukromé škole se vyskytují předměty, které jsou snadné a splnění jejich podmínek je nenáročné, stejně tak jsou zastoupeny předměty „eliminační“, které prověřují schopnosti studentů intenzivněji. Co se týče nároků na přípravu k těmto zkouškám, nijak významně se neliší mezi s sebou školy soukromé a veřejné. V zásadě to znamená, přečíst a pochopit několikaset stránkové publikace a látku nejen vstřebat, ale také ji pochopit a být schopen v souvislostech interpretovat.

Co by však mělo být zásadní pro hodnocení kvality, není až tak obtížnost zkoušek, ale vybudování vhodného prostředí a podmínek pro získávání vědomostí. V tomto směru považuji soukromé školy za úspěšné. Individuálnější přístup a přiměřený počet studentů v posluchárnách stejně jako vybavené knihovny jsou důkazem lepší práce soukromých škol. Svůj význam má i vlastní publikační činnost a literatura přímo cílená na osnovy dané školy.
Stejně jako u ostatních položek životopisu je i v případě vzdělání liché vytvářet si názor jen a pouze na základě papíru. Je nezbytné člověka poznat a získat o něm alespoň nějakou představu založenou na skutečnosti.

Soukromé školy nabízí možnost kvalitního vzdělávání a je čistě na osobnosti studenta, zdali tuto nabídku využije a bude své vzdělání prohlubovat, nebo zdali zvolí cestu nejmenšího odporu a k získání titulu dojde s maximální snahou vyhnout se všem pokusům o zúrodnění jeho mysli a vědomostí.

Neumím posoudit do jaké míry, je možnost tohoto odporu k vědomostem uskutečnitelná na různých školách, ale bohužel toto nemá co dočinění s kvalitou školy ať soukromé nebo veřejné, ale pouze a jen s morální integritou toho kterého jedince.

Škola dává možnost vzdělávat a prohlubovat své znalosti a zkušenosti a tak je to správné a tuto roli VŠFS naplňuje dobře. To zda bude tato možnost využita či ne, již není v moci vzdělávacího zařízení, ale studentů samotných.


Email: dna21centrumcz
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (14.10.2014 09:34:40, J.B.) Co když už relativně úspěšně podnikám, bude mi 30 let a zvažuji studium. Né z důvodu potřeby nebo nutnosti, ale protože se chci posunout dál, získat inspiraci a třeba i možné vazby na schopné "áčkové" lidi (třeba i bez praxe). Původně (před 10ti lety) jsem byl přijat na MU Brno EF s výsledkem 98,4 percentil (velmi dobrá logika a matematika) a na VŠE jsem se nedostal skrz AJ (což se nijak nezlepšilo). Mám velmi vysoké IQ i EQ (a asi i sebevědomí :)

    Zvažoval jsem MBA na soukromé škole v ČR, ale po pročtení komentářů, ztrácím počáteční nadšení. Nepotřebuji těžké zkoušky (zvládnu, ale nevidím z praxe smysl v kvantech informací v hlavě). Spíše ocením praxi, kreativní přístup, "něco tvořit", nadhled, diskuzi (asi soukromá škola) s lidmi, kteří jsou výjimeční, předešlé aktivity jsou super, ale diskutovat s "bačkorama" člověka nikam neposune (veřejná škola má síto...). A co teď? :)

    Prosím o inspiraci. Díky! reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (06.08.2014 00:25:01, Petr) :D Nemám slov, zvlášť ten konec je snad hodně povedený vtip. reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (05.08.2014 12:51:37, Lulda) Tady pár dalších...Podnikatelce na VUT se říká nejlehčí gympl, ČZU se zas má za školu, kam jdou lidé, kteří chtějí aspoň nějakou VŠ, fildy jsou zas rájem flákačů, na českých právech se zas celej semestr nudíte, a pak o zkouškovým bušíte hlavou o zed, na ČVUT jsou jen podivíni, na pedkách je nejtěžší otevřít vchodový dveře, FSV vystudujete s prstem v zadku při druhé škole, ČVUT zvládne i kalkulačka, co spadne do bláta, na VŠCHT jsou jen ti, co se nedostali na medinu..., bylo by toho hodně. Na druhou stranu, je to zapotřebí to dát všechno do nějakého kontextu. Bo se tu bavíme o nejlepších školách - VŠE, UK, ČVUT, VŠCHT..., v Brně pak MU, VUT..., dnes je mnoho škol, které nedosahují ani po paty těmto školám-at už regionální či soukromé. Mezioborové komplexy tak raději odhodme. reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (05.08.2014 12:43:27, Lulda) Martinko, odhod komplexy a podívej se na to racionálně. Polovina fakult ČVUT není nijak drasticky náročná, to vím z vlastní zkušenosti (spíše tu hrají roli komplexy), o UK ani nemluvě (víc než polovina fakult UK je lehčích než VŠE - jmenovitě např. PEDF, FHS, FSV, FF, tři teologické fakulty, možná i PF UK (ve srovnání s těžšími obory na VŠE)), VŠE je proto takový střed, bavil jsem se s kámošem, co dělal bakaláře na FJFI ČVUT, pak šel magistra na FIS VŠE, FJFI mu přišla cca o polovinu těžší (hlavně taky úplně jiný styl učení), ale to je nejtěžší fakulta na ČVUT a možná i v naší zemi. Když VŠE srovnáš s dopravkou na ČVUT, masarykáčem na ČVUT nebo i některými ekonomickými obory na stavárně, felu, strojárně, asi se budeš hodně divit, jak jsi vedle. Imho, jinak srovnávat obory napříč je ***ost. jaderný inženýrství bude vždycky těžší než ty nejtěžší ekonomický obory na VŠE, stejně jako obory typu mediální studia, politologie, sociologie a podobně nebudou nikdy těžší než eko. obory (ted samozřejmě uvažuju seriozní školy-TOP 4). reagovat zde
  • Nahlásit příspěvek porušující pravidla (SPAM) (05.08.2014 12:32:51, Lulda) Kde vás připraví na řízení vlastního podniku??? Loooool, tak tím koncem jsi to fakt zabil!!!! :DDDDDDDD reagovat zde


Podobné příspěvky:
  1. Kdybych šel na klasickou biflovací vysokou školu, nikdy bych nebyl tam, kde jsem - Sponzorované
  2. Veřejná, nebo soukromá: jak si stojí univerzity v očích veřejnosti? - University of New York in Prague, s.r.o.

Reakce na příspěvek

Tvé jméno:
Heslo:  pro možnost budoucí úpravy, obnovy nebo odstranění
Potvrzení hesla:
Tvůj email:   chci být emailem informován o reakcích na tento můj příspěvek

:) :D :( S04 S05 S06 ;) S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Tučnékurzívapodtržené  klikni a následně nahraď výraz TEXT. Např. [tucne] Toto bude tučným písmem [/tucne]

Telefon: Web: ICQ: Skype:

  Souhlasím s pravidly uvedenými níže.


Administrace příspěvku

Heslo:  pokud chceš administrovat reakci klikni u ní nejprve na "reagovat zde"

  

Obnovením se příspěvek posune na první pozici v seznamu příspěvků. Platnost zobrazení se nastaví od nového data obnovení.
Odstraněním dojde k nevratnému vymazání příspěvku včetně všech jeho reakcí z naší databáze.

Pravidla vložení

  1. Vložením článku (příspěvku) souhlasíš s jeho zveřejněním na webu Vejska.cz.
  2. Pokud není zadáno heslo nebude v budoucnu možné článek upravit, obnovit nebo odstranit.
  3. Při zapomenutí hesla správce doručí žadateli heslo nové pokud žádost byla zaslána z emailu uvedeného u daného článku.
  4. Je na vkladateli, aby si před vložením zkontroloval správnost uvedených údajů (přes Zobrazit náhled).
  5. Je zakázáno používat cizí zdroje bez jejich uvedení.
  6. Je zakázáno používat vulgární slova.

Pravidla zobrazení

  1. Článek musí být schválen.
  2. Za obsah článku odpovídá jeho autor.
  3. Obsah článku musí být vysokoškolské tématiky.
  4. Vložení PR článku (kategorie Sponzorované) podléhá platnému ceníku.
  5. Komentáře k článku (pokud jsou povoleny) se zobrazí ihned po jejich vložení.

Pravidla provize

  1. Nárok na provizi vzniká dnem zveřejnění článku na webu Vejska.cz.
  2. Provize bude uznána pouze u článků, které jsou vlastním dílem jejich autorů.
  3. Provize bude připsána na uvedený účet (za splnění bodu 1) do 14 dní.
  4. Provizi lze nárokovat pouze u článku, u kterého bylo uvedeno číslo účtu.
  5. Výše provize je 100 Kč za každý schválený článek.
  6. Minimální vyplácená částka provize je 100 Kč.
  7. Provizi nelze kombinovat s běžícími soutěžemi.
  8. Tato akce je platná do odvolání.
Poslední aktualizace údajů na stránce: 16.04.2024 23:05:58.